SCENA KAO IZ FILMA: Ovako je direktor doma uspeo da prljave inspektore preda policiji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2020, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SCENA KAO IZ FILMA: Ovako je direktor doma uspeo da "prljave" inspektore preda policiji!

Ovako je izvedena jedna od najkomplikovanijih akcija MUP-a Republike Srpske

Akcija "Sirano", u kojoj su uhapšeni banjalučki inspektori za privredni kriminal Nenad Grujić i Jelena Florjan, svrstana je u jednu od najkomplikovanijih akcija koju je do danas sproveo MUP Republike Srpske.

Nakon što je svoj problem koji je imao sa inspektorima izložio direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić, krenulo se u realizaciju akcije. Problem koji se javio odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u startu bio je što je Grujić bio posebno upoznat sa gotovo svim raspoloživim službenim vozilima koja je koristio MUP, kao i sa inspektorima koji su radili.

Drugi problem bio je na koji način pripremiti Vidića, koji nije imao nikakvog iskustva u policijskim poslovima, a posebno ne u ulozi insajdera, koja je jako osetljiva.

– Vidić je u rekordnom vremenu bio upoznat sa svim mogućim, nama poznatim, događajima koji mogu uslediti u kritičnom periodu, koji se odnosio na predaju označenih novčanica. Ono što stvarno treba istaći je da se čovek u svemu poneo kao pravi profesionalac – objasnio je izvor Srpskainfo iz istrage.

Vidić je tako, pored ozvučenja, bio "naoružan" i skrivenom kamerom kojom je sve vreme snimao inspektore, a da oni uopšte nisu imali predstavu šta se događa.

Na dan hapšenja, akcija "Sirano" delovala je kao dobro režirana scena iz akcionih filmova.

– Vidiću je predan novac, tačnije 20.000 maraka sa označenim novčanicama. Skrenuta mu je pažnja šta se sve može dogoditi kada preda novac. Celi teren oko restorana "Sirano" je snimljen detaljno. Znalo se tačno kada je parking u neposrednoj blizini popunjen, a kada se na njemu može naći parking mesto – otkrio je izvor Srpskainfo iz MUP Republike Srpske.

Nekoliko inspektora u civilu glumilo je obične prolaznike, vozila su bila u blizini, ali tako da ih Grujić ne primeti.

– Vidić je u tačno naznačeno vreme, odnosno u jutarnjim časovima došao automobilom na parking, a kako bi bili sigurni da će pronaći mesto, privatno vozilo inspektora bilo je već ranije parkirano na njemu – otkrio je izvor Srpskainfo.

Kada je Vidić došao svojim automobilom, nekoliko sekundi prije inspektor je izvezao svoj automobil da se Vidić može nesmetano parkirati. Ubrzo se pojavilo i vozilo Grujića. Usledili su napeti trenuci, jer niko nije znao kako će reagovati, na prvom mestu, Vidić, koji je na sebi imao brojnu aparaturu u cilju snimanja osumnjičenog, te na kraju kako će reagovati Grujić, inače nagrađivani inspektor Policijske uprave Banjaluka.

– Dogovoreni su najsitniji detalji, gde da Vidić ide ukoliko ne bude predao novac, a kako da se ponaša kada konačno preda novac i Grujić ga uzme. Ono što je bio mogući problem jeste šta kada Grujić predloži da nakon uzimanja novca Vidiću kaže da se odvezu dalje – objasnio je izvor.

Dolazak Vidića do automobila osumnjičenog i predaja kese sa 20.000 maraka trajala je relativno kratko, a zatim se dogodilo ono što su istražioci naveli kao teži scenario.

– Nakon što je Vidić predao kesu s novcem pokušao je izaći iz automobila, ali mu je Grujić rekao da ne mrda, te da bi trebali da se provozaju. U ovoj situaciji bila je jako bitna reakcija Vidića, jer kao što je poznato, to nije čovek koji se školovao za ovakve zadatke. Panika je najgori neprijatelj u ovakvim situacijama, ali je Vidić to sve ipak stoički podneo – otkrio je izvor iz istrage.

U trenutku kada je inspektor Grujić rekao da se on i Vidić ipak trebaju “malo provozati“ reakcija istražioca u drugom automobilu bila je vrhunska.

Naime, kada su istražioci "čuli", zahvaljujući prisluškivanju, šta namerava Grujić, jedan od njih se dovezao iza automobila osumnjičenog i za Oskara odglumio nestručnog vozača, koji ne zna gde bi sa svojim autom.

– Grujića je to malo izbacilo iz ritma, pa je Vidić izašao iz njegovog vozila – dodao je izvor Srpskainfo.

Ono što se dešavalo u narednim sekundama bilo je poput već pomenutih scena iz akcionih filmova.

Policijska vozila, civilna vozila, "civili" koji su mirno šetali ispred "Sirana" gotovo istovremeno su krenuli prema automobilu Grujića i uhapsili inspektora Policijske uprave Banjaluka.

Međutim, za junaka Vidića tu nije bio kraj dana, koji verovatno dok je živ neće zaboraviti.

– Nakon hapšenja Grujića, direktor Srednjoškolskog doma je trebao otići u prostorije Policijske uprave Banjaluka, gde ga je čekala Jelena Florjan, kako bi uzela izjavu od njega i tako završili sve oko napakovane istrage – otkrio je izvor iz istrage.

Vidić nakon svega odlazi u PU Banjaluka, u kancelariju, i daje izjavu. Tačnije, Florjan je otkucala veći deo izjave, a Vidić par svojih rečenica.

Sve to vreme istražioci su u kancelarijama pored i čekaju znak da uhapse Florjan. Napetost je bila na vrhuncu kada je Florjan postala sumnjičava, jer se već uhapšeni Grujić nije javljao na njene pozive, a posebno kada su se ispred Policijske uprave Banjaluka začule sirene policijskih vozila koji su dovozili uhapšene u potpuno drugoj akciji.

Na kraju je uhapšena i Florjanova, a Vidić je konačno mogao otići kući.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.