Izvor: Nezavisne Novine, 11.Feb.2016, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SBB ne odustaje od Dautbašića

SARAJEVO - Savez za bolju budućnost (SBB) ne odustaje od Bakira Dautbašića, kojeg je prije više od mjesec dana predložio za poziciju ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH.

Ovo je danas "Nezavisnim" potvrdio Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB-a.

Bakiru Dautbašiću, nakon što je uhapšen 11. januara u Sarajevu pod sumnjom da je uticao na rad pravosudnih institucija, određen je pritvor u trajanju od mjesec dana da bi Tužilaštvo BiH u petak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 5. februara, predložilo kućni pritvor za Dautbašića, što je Sud BiH i prihvatio.

Đonlagić je rekao da, bez obzira na sve okolnosti, odluka o Dautbašićevoj kandidaturi nije promijenjena.

Tatjana Savić, advokat Bakira Dautbašića, potvrdila je da je njen branjenik u kućnom pritvoru te da ta mjera može trajati i do dva mjeseca, ako Sud BiH u međuvremenu ne donese drugačiju odluku i ne ublaži mjere za njenog branjenika. Upitana da kaže da li je odbrana Bakira Dautbašića već tražila od Suda BiH da mu dozvoli da izađe iz kućnog pritvora kako bi izašao pred Komisiju za izbor Vijeća ministara BiH, Savićeva je rekla da to još nije učinila, te da niko od nje, zasad, tako nešto nije ni tražio.

Momčilo Novaković, član Komisije za izbor Vijeća ministara BiH, rekao je da je u ovom trenutku teško prognozirati kada bi se moglo raspravljati u vezi s popunjavanjem Vijeća ministara kadrovima SBB-a, Bakirom Dautbašićem i Seadom Jusićem.

"Ukoliko je SBB ostao pri kandidaturi Bakira Dautbašića za ministra transporta i komunikacija, sam bog zna kada će Savjet ministara BiH biti popunjen. Jedino da kompletna komisija ide kod Dautbašića kući i obavi razgovor s njim ili da on traži odobrenje Suda BiH da ga puste na intervju", rekao je Novaković.

On je ocijenio da ni to nije rješenje, jer je Dautbašić u kućnom pritvoru.

"Kako stvari sada stoje, najvjerovatnije ćemo još dugo ostati u krnjem sastavu Savjeta ministara, a moguće je da tako ostane i do kraja mandata", rekao je Novaković. Naglasio je da je sasvim sigurno da za narednu sjednicu Predstavničkog doma ova tačka neće biti uvrštena u dnevni red.

Potreba za popunjavanjem Vijeća ministara BiH uslijedila je nakon što su smijenjeni kadrovi Demokratske fronte (DF) sa pozicija ministra prometa i komunikacija i zamjenika ministrice odbrane BiH. U novoj koaliciji mjesto DF-a preuzeo je SBB, koji je na upražnjena mjesta kandidovao Dautbašića i Jusića. Uslijedila su hapšenja kako Dautbašića, tako i njegove nevjenčane supruge Bilsene Šahman, te lidera stranke Fahrudina Radončića. To, međutim, barem zvanično nije poremetilo vladajuću koaliciju, kao ni planove za popunjavanje upražnjenih mjesta u Vijeću ministara BiH, uprkos brojnim upozorenjima da će to ne samo usporiti proces izbora i rad ovog izvršnog tijela, nego da je i sa moralne strane krajnje upitno na ovako visoku poziciju birati osobu koja je u pritvoru.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.