SB UN u sredu o Severnoj Koreji na zahtev SAD

Izvor: B92, 04.Jul.2017, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN u sredu o Severnoj Koreji na zahtev SAD

Vašington -- Sjedinjene Države zatražile su hitan sastanak Saveta bezbednosti na kojem će tema biti Severna Koreja, javlja AFP pozivajući se na diplomatske izvore.

AFP navodi da će se Savet bezbednosti sastati oko 15:00 sati po lokalnom vremenu.

Američka ambasadorka Niki Hejli razgovarala je telefonom sa kineskim ambasadorom Liu Djiejiem, koji ovog meseca predsedava Savetu, kako bi prenela zahtev SAD za hitan sastanak.

Severna Koreja potvrdila je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom dana da je obavila uspešno lansiranje svoje prve Interkontinentalne balističke rakete. Istog trenutka upalio se alarm u Americi.

Kako navode iz Pjongjanga interkontinentalna balistička raketa, koja je pala u japansko more, može da pogodi metu bilo gde u svetu.

S druge strane, Amerika i Rusija tvrde da to nije tačno i da je u stvari lansirana raketa bila srednjeg dometa.

Severna Koreja tvrdi da je Interkontinentalna balistička raketa- skraćeno ICBR, koja je lansirana jutros, dostigla nadmorsku visinu (altitude) od 2.802 km, što je 1.731 milja, kao i da je letela 933 km 39 minuta, pre nego što je pogodila metu u moru.

ICBM je u stvari raketa velikog dometa napravljena s namerom da nosi nukleranu bojevu glavu. Minimalan domet takve rakete je 5.500km (3.400 milja), iako većina preleti i do 10.000 km pa i više.

Pročitajte još: Da li Kimova raketa zaista može da pogodi SAD?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.