SAVEZNIČKI PRITISAK Blinken pozdravio poslednji potez Izraela, ali jasno poručio: Morate učiniti više

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2023, 23:06

SAVEZNIČKI PRITISAK Blinken pozdravio poslednji potez Izraela, ali jasno poručio: Morate učiniti više

U utorak je u Gazu ušlo 70.000 litara goriva, daleko ispod 110.000 litara koliko je ušlo tokom humanitarne pauze.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas telefonom sa izraelskim ministrom za strateška pitanja Ronom Dermerom i poručio mu da Izrael treba da učini više da zaštiti civile u svojoj ofanzivi na južnu Gazu.

Blinken je od Dermera zatražio da omogući isporuku više humanitarne pomoći u Gazi i pozdravio odluku Izraela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da dozvoli više goriva u gusto naseljenoj enklavi, prenosi Rojters.

- Odluka izraelskog ratnog kabineta u sredu uveče da dopusti isporuku više goriva u Gazu je dobra, ali Izrael treba da učini više da zaštiti civile - rekao je Blinken.

Na trećem putovanju na Bliski istok od napada Hamasa na Izrael iz Gaze 7. oktobra, Blinken je prošle nedelje izvršio pritisak na izraelsku vladu da osigura da njena ofanziva u južnoj Gazi ne nanese „masovne“ žrtve kakve je vojna operacija izazvala na severu.

SAD vrše pritisak na Izrael da poveća priliv pomoći u Gazu od kraja sedmodnevne pauze u ratu između Izraela i militanata Hamasa.

Prema rečima Džulijet Tume, direktorke za komunikacije Agencije UN za palestinske izbeglice, za humanitarne operacije u Gazi potrebno je najmanje 120.000 litara goriva svakog dana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.