SAVETI ZA SREĆNU VEZU: Kako velika razlika u godinama može da utiče na ljubavnu vezu

Izvor: Kurir, 20.Jan.2015, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAVETI ZA SREĆNU VEZU: Kako velika razlika u godinama može da utiče na ljubavnu vezu

Verovanje da muškarci i žene s godinama gube seksualnu moć nije ništa drugo do veliki mit...

Ovaj tekst preuzet je sa sajta Lovesensa

S godinama naše telo počinje drugačije da funkcioniše, što ne znači da i seksualna moć opada, već samo počinjemo da je doživljavamo drukčije. Nataša Barolin Belić, seksualna terapeutkinja i savetnica za partnerske odnose smatra da upravo zato velika razlika u godinama između partnera u nekim situacijama može biti pozitivna...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Na razgovor mi je došao muškarac s razmišljanjima o vezi koju je nedavno započeo. Naime, ima partnerku koja je mlađa od njega, čak dvadesetak godina, i on se pita hoće li ta veza uspeti zbog njegovih godina. Plaši se da će doći do situacije kada će ona i dalje biti zainteresovana za seks, a da on više neće moći da vodi ljubav s njom. Iako je on u pedesetim a ona u tridesetim, dobro se razumeju.

Kaže da je ona zrela žena, koja već ima iskustvo života s muškarcem. On iza sebe ima bračno iskustvo, međutim u njemu nije bilo harmonije jer su on i bivša supruga bili dosta različiti, pa su stalno upadali u nesporazume i svađe. Sa sadašnjom partnerkom situacija je drugačija. Njih dvoje cene slične vrednosti, i imaju slične stavove o životu. Raduju ih slične stvari, i lako se dogovaraju kada bi trebalo da idu negde, ili kad žele zajedno da provedu deo dana, ili vikend.

Kaže da razgovaraju o osećanjima, i ni jedno ni drugo nije pod "ružičastim naočarima", ne gledaju jedno drugo kroz filter koji ulepšava dobre strane a umanjuje one loše... Imaju osećaj da jedno drugo prilično realno doživljavaju, i upravo to im i odgovara. Ipak, on se pita da li je razlika od toliko godina bumerang koji će im se vratiti i oboje ih pogoditi.

Najviše ga zabrinjava seksualna (ne)moć jer misli da je seksualna moć jedna od prvih funkcija koja se s godinama smanjuje, ili više "ne funkcioniše" kako treba.

Objasnila sam mu da godine imaju svoj uticaj na naše funkcionisanje, i to ne samo u seksualnom smislu, ali sam naglasila da je verovanje da muškarci i žene s godinama gube seksualnu moć, samo veliki mit.

Destruktivni mit koji nema veze s istinom. Helen Kaplan, poznata američka seksualna terapeutkinja, smatra da seksualni potencijal i erotski užitak nestaju tek kad osoba umre. Dakle, u svojoj seksualnosti možemo uživati do kraja života. Važno je znati kako biologija deluje na naše funkcije i uzimajući to u obzir, svoja očekivanja i svoje želje treba prilagoditi realnosti.

Svakako, takvo prilagođavanje nikako ne znači da u zrelim godinama treba da prestanemo uživati u svojoj seksualnosti. Naprotiv, samo treba da se pripremimo za promene, i da ih prigrlimo lada uslede, kako one ne bi izazvale zabrinutost, strah, i nervozu. Seksualne reakcije i seksualni kapacitet muškaraca na vrhuncu su oko 17. ili 18. godine života. Kod žena je to krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina. Nakon tog vrhunca, i kod muškaraca i kod žena polako dolazi do smanjenja seksualnih kapaciteta.

Kod muškaraca važne promene počinju oko 40. godine, a te promene će kod njihovih partnerki verovatno izazvati zadovoljstvo. Naime, pre četrdesetih kod muškaraca su prisutne vrlo intenzivne genitalne senzacije, a kad muškarci uđu u četrdesete, one postaju više senzualne i difuzne, što partnerkama uglavnom i odgovara.

Muškarci u četrdesetim stiču bolju kontrolu nad ejakulacijom i osećaju manji pritisak za ejakuliranje, a to produžava seksualne odnose i čini ih više zadovoljavajućim i za muškarce kao i za njihove partnerke. Istraživanja na uzorku muškaraca u dobi od 51 do 90 godina pokazuju kako muškarcima u tim godinama treba više vremena da postignu erekciju te da im je za to potrebno više direktne stimulacije penisa.

Erekciju mogu postići redovno, i navedeno ne utiče na uživanje muškaraca i njihovih partnerki u seksualnom činu. Muškarci nakon 70. godine života imaju manje čvrstu erekciju, ali pritisak unutar penisa ostaje dovoljan za penetraciju do duboke starosti.

Ejakulacija kod muškaraca u dobi između 51. i 90. godine počinje da slabi, smanjuje se i broj spermatozoida, ali orgazam muškarcu pruža jednako zadovoljstvo. Takođe, istraživanje je pokazalo da neki muškarci u tim godinama nemaju potrebu svaki put ejakulirati za vreme seksualnog odnosa, dok je užitak u vođenju ljubavi isti kao i pre.

Promene se događaju i u refraktornom periodu. Refraktorni period je vreme između dve ejakulacije, odnosno vreme koje je potrebno da bi muškarac ponovo mogao ejakulirati.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.