Izvor: B92, 17.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAVET TRAZI PODATKE OD VLADE O PREPLITANJU FUNKCIJA

Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije zatrazio je od Vlade Srbije da dostavi podatke o preplitanju funkcija clanova Vlade, njihovih zamenika i pomocnika, s funkcijama i primanjima u javnim preduzecima.

"Ovi podaci, ma koliko neprijatni za nosioce vlasti, bili bi dragoceni za izradu predloga strategije borbe protiv korupcije, kao i za koncipiranje Zakona o izbegavanju sukoba interesa i novog Zakona o finansiranju politickih stranaka", zakljuceno je na sednici Saveta za borbu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv korupcije Vlade Srbije. Savet je ocenio da je povezivanje polozaja u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti i podudarnost funkcija u izvrsnoj vlasti i Upravnim odborima javnih preduzeca i ustanova jedan od najznacajnijih izvora korupcije. "Time se omogucava nezeljena sprega onih koji su duzni da kontrolisu rad javnog sektora i onih koji su predmet kontrole", navodi se u saopstenju Saveta. Do usvajanja Zakona o sprecavanju sukoba interesa i Zakona o finansiranju politickih stranaka, Savet preporucuje izbegavanje povezivanja polozaja i funkcija ciji su interesi u sukobu i upozorava da finansiranje stranaka ne bi smelo da potice iz moci stecene podelom interesnih sfera i rukovodecih mesta u javnim i drustvenim preduzecima. Savet je ocenio da je "preporucljivo"

da pravosudni organi organizuju posebna veca zaduzena za pracenje i suzbijanje pojava korupcije i izrazio zabrinutost jer je "rasprostranjenost pojave korupcije u ogromnom raskoraku sa veoma skromnim rezultatima otkrivanja i krivicnog gonjenja njenih ucesnika".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.