SAUDIJCI USPELI NEKAKO DA SE ODBRANE: Huti udarili sa mora i kopna, bogata monarhija u sosu do guše!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2021, 14:51

SAUDIJCI USPELI NEKAKO DA SE ODBRANE: Huti udarili sa mora i kopna, bogata monarhija u sosu do guše!

Ansaralah nastavlja sa sve jačim udarima na severnog suseda

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija saopštila je da je sprečila dva napada koje su pokrenuli Huti. Dana 10. januara američki državni sekretar Majk Pompeo najavio je da će Stejt department dodati jemenski pokret Huta na spisak terorističkih organizacija, za koje se tvrdi da nastavljaju dugogodišnju brutalnu konfrontaciju sa vladinim snagama u zemlji predvođenoj predsednikom Abdrabuhom Mansurom Hadijem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija u petak je saopštila da je osujetila dva napada Huta, prenela je saudijska državna televizija. Koalicija je uništila eksplozivom natovaren brod u južnom Crvenom moru i dron koji je bio spreman za napad na Saudijsku Arabiju.

VIDEO:

Saudi air defenses intercepted 3 Houthi drones along Yemeni border. #KSA #Yemen pic.twitter.com/dthRA6LZGX

— FJ (@Natsecjeff) January 16, 2021

Koalicija arapskih država predvođena Saudijskom Arabijom ušla je u sukob koji se vodi između vlade Jemena i naoružanih pobunjenika Huta 2015. godine, nakon što su Huti ostvarili značajan teritorijalni dobitak tokom ranih dana sukoba.

Otada Koalicija sprovodi vazdušne, kopnene i pomorske operacije protiv militanata Ansaralaha, koji kontrolišu Sanu i velika područja na severu i zapadu Jemena.

Poslednjih meseci, granica između Saudijske Arabije i Jemena, koja je bila zahvaćena sukobima od 2014. godine, bila je žarište višestrukih napada koje je Rijad okarakterisao kao provokacije Huta, a koje uključuju raketne napade, napade dronovima i eksplozivima.

Najnoviji incident, u kojem je oborena bespilotna letelica koja je ciljala Rijad, dogodio se 4. decembra, navodi se u saopštenju monarhije.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.