SAUDIJCI U OFANZIVI Nastaje najveći fond na svetu vredan 2 BILIONA DOLARA

Izvor: Blic, 02.Apr.2016, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAUDIJCI U OFANZIVI Nastaje najveći fond na svetu vredan 2 BILIONA DOLARA

Za bogatstvo Saudijska Arabija najviše može da zahvali nafti koju još uvek poseduje u izobilju. Prema procenama stručnjaka, te zalihe mogle bi da budu dovoljne do 2050. godine. Upravo zbog toga, ova zemlja napravila je ambiciozan plan koji bi trebalo da joj pomogne da smanji zavisnost od prodaje nafte.

Taj plan podrzumeva osnivanje Javnog investicionog fonda (Public Investment Fund) koji će kontrolisati dva biliona dolara, najavio je Muhamed bin Salman, zamenik saudijskog prestolonaslednika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
RATNE IGRE Zbog nezrelog i ambicioznog sina saudijskog kralja padaju bombe po Bliskom istoku

Salman je najavio da će u okviru te strategije biti prodate akcije u državnoj naftnoj kompaniji Aramko, a prva prodaja paket od pet akcija mogla bi biti već sledeće godine. Saudi Aramko je vodeći svetski proizvođač nafte. Proizvodi oko 10 miliona barela dnevno ili oko 10 odsto globalne proizvodnje i rezerve od oko 160 milijardi barela.

Plan vlasti u Rijadu je da diverzifikuju investicije da za 20 godina privreda Saudijske Arabije ne bi zavisila uglavnom od nafte. Blumberg navodi da će prodajom Aramka, saudijski državni fond moći da kupi Epl, Gugl, Majkrosoft i Berkšir Hatavej, četiri najveći kompanije koje su na berzama.

"Bez sumnje, to će biti najveći fond na svetu. To će se desiti čim Aramko izađe na berzu", dodao je Salman.

Sa 2.000 milijardi dolara koje kontroliše, Javni investicioni fond postaće ne samo najveći fond tog tipa na svetu, već će i za više nego duplo biti jači od trenutno najjačeg fonda na svetu, norveškog državnog fonda koji se procenjuje na 850 milijardi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.