SAUDIJCI PREPLAŠENI, OČEKUJU NAPAD IRANA: Američka vojska stiže u velikom broju, niču vojne baze, stiglo oružje

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Feb.2021, 21:32

SAUDIJCI PREPLAŠENI, OČEKUJU NAPAD IRANA: Američka vojska stiže u velikom broju, niču vojne baze, stiglo oružje

Strah se uvukao kod Amerikanaca i njihovih bliskoistočnih saveznika

Portparol američke Centralne komande "Centcom" otkrio je danas izradu plana za pripremu baza za snabdevanje i logistiku nakon napada krstarećih raketa i dronova na glavni grad Rijad.

Kapetan Bil Urban rekao je za "Associated Press" da američka Centralna komanda radi na razvoju nekoliko vojnih baza na zapadu Saudijske Arabije koje će služiti kao hitne logističke baze za snabdevanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Komandant Centcom-a, general Kenet Mekenzi, posetio je neke od ovih baza prošle nedelje i najavio da su vojne trupe, avioni i oružje već prebačeni u baze kako bi sagledali kako da ih koriste kao logističke centre za vanredne situacije, kao i da ispitaju dodatne centre.

Baze uključuju luku Kralj Fahd, vazduhoplovnu bazu Kralj Fajsal u Tabuku i bazu Kralj Fahd u Taifu, a portparol Centcoma objasnio je da je plan za pripremu pravila o snabdevanju i logistici sastavljen nakon napada 19. septembra 2019. godine.

Dodao je da je saudijsko rukovodstvo platilo za pojačanja u bazama i da je ovo hitna šema za mere koje bi obezbedile siguran pristup vojsci i ne bi se trebalo tumačiti kao povećanje američkog prisustva u regionu.

Pentagon je u utorak saopštio da je nosač aviona USS "Nimic" napustio Zaliv nakon što je nekoliko meseci proveo u njegovim vodama, u potezu koji je izgleda odražavao želju nove američke administracije da smiri tenzije sa Iranom.

Nosač aviona raspoređen je u septembru kako bi nadgledao kretanje Irana i odvratio Teheran od bilo kakve agresije na američke snage u regionu.

- Najavljujemo naravno odlazak nosača aviona USS "Nimica" iz Zaliva nakon devet meseci od raspoređivanja. Nosač napušta područje odgovornosti Centralne komande, koje pokriva čitav Bliski istok - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.