SAT OTKUCAVA: Nastavljena potraga za podmornicom koja se uputila ka Titaniku - posada ima kiseonika za još 60 sati!  (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2023, 08:43

SAT OTKUCAVA: Nastavljena potraga za podmornicom koja se uputila ka Titaniku - posada ima kiseonika za još 60 sati! (FOTO/VIDEO)

Pet osoba nestalo u dubinama okeana.

Akcija spasavanja turističke podmornice koja je nestala sa pet putnika i dalje traje, a kako prenose svetski mediji, sumnja se da se podmornica zaglavila u olupini Titanika dok je bila na ekspediciji.

Podmornica u vlasništvu kompanije "Oušngejt Ekspedišns", vodila je na misiju posadu od pet osoba, uključujući i generalnog direktora kompanije "Stokston Raš", francuskog istraživača Nagreoleta i Hardinga.

Posada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je zaronila prekjuče oko 4 sata ujutru, ali je ubrzo nakon toga izgubila komunikaciju sa matičnim brodom, prenosi Dejli mejl.

Na sajtu kompanije "Oušngejt" navodi se da ova podmornica može da izdrži pod vodom i do 96 sati bez kiseonika ukoliko se nalazi pet osoba unutra. Međutim, kako navode, prošlo je već 30 sati, a i dalje nema ni traga ni glasa od podmornice. Prema proceni nadležnih, na podmornici je preostalo još oko 60 sati kiseonika.

The wreck of the Titanic lies about 400 miles off the coast of Newfoundland. Without any cell towers in the middle of the ocean, we are relying on @Starlink to provide the communications we require throughout this year’s 2023 Titanic Expedition.

More: https://t.co/F7OtKI0En7 pic.twitter.com/wr7HeKlGjj

— OceanGate Expeditions (@OceanGateExped) June 14, 2023

Ova kompanije poseduje tri podmornice, a samo ova koja je nestala po imenu Titan je sposobna da zaroni dovoljno duboko da dopre do olupine legendarnog Titanika, koji je potonuo 15. aprila 1912. godine.

Tokom obraćanja na Foks njuz-u, admiral Džon Mager, rekao je da američka obalska straža radi što je više moguće da pronađe podmornicu i sve koji su u opasnosti.

- Odmah smo počeli da mobilišemo sredstva za potragu, pretražujemo i površinu vode, tražimo iz vazduha, pokušavamo da otkrijemo bilo koja plovila pod vodom. Misija spasavanja je veoma komplikovana, s obzirom na to koliko je podmornica daleko u moru - rekao je Mager.

Kako je Mager dalje objasnio, postoji mogućnost da se podmornica zaglavila u olupini, i da ukoliko je to slučaj, obalska straža nema mogućnost da dođe do nje.

- Nemamo opremu na licu mesta koja može da izvrši pregled dna, ima mnogo krhotina na Titaniku, tako da će lociranje biti teško - rekao je on.

Bivši admiral Kris Pari je takođe rekao za "Skaj njuz" da je zabrinut zbog cele situacije.

- Veoma je zabrinjavajuće. Postoji mogućnost da su se zapleli u olupine Titanika, još ne znamo.

Podmornica koja je nestala tokom turističkog putovanja do olupine Titanika izgubila se oko dva i po sata tokom sličnog putovanja i prošle godine.

Reagujući na vest da su Titan i njegova posada nestali u ponedeljak ujutro, dopisnik CBS-a Dejvid Pogue je tvitovao da je bio na istoj podmornici kada je snimao svoju priču prošlog leta.

- Možda se sećate da se podmornica izgubila na nekoliko sati i prošlog leta, kada sam bio na brodu - napisao je Pog.

You may remember that the @OceanGateExped sub to the #Titanic got lost for a few hours LAST summer, too, when I was aboard…Here’s the relevant part of that story. https://t.co/7FhcMs0oeH pic.twitter.com/ClaNg5nzj8

— David Pogue (@Pogue) June 19, 2023

On je ispričao da je podmornica izgubila komunikaciju sa brodom koji je vodio njeno kretanje pod vodom, što je uništilo putovanje.

- Pod vodom nema GPS-a, tako da bi površinski brod trebalo da vodi podmornicu do brodske olupine slanjem tekstualnih poruka. Ali tokom ovog ronjenja, komunikacija je nekako prekinuta. Podmornica nikada nije pronašla olupinu - rekao je Pog.

- Istražujemo i mobilišemo sve opcije da bezbedno vratimo posadu. Naš ceo fokus je na članovima posade u podmornici i njihovim porodicama. Duboko smo zahvalni na velikoj pomoći koju smo dobili od nekoliko vlada da ponovo uspostavimo kontakt sa podmornicom. Radimo na bezbednom povratku članova posade

Prema pisanju Gardijana u cenu od 250.000 dolara uključeno je jedno ronjenje pod vodom, privatni smeštaj, sva potrebna obuka, oprema za ekspediciju, svi obroci dok ste na brodu.

Podmornica može da primi pet ljudi, kažu u kompaniji, što obično uključuje pilota, tri gosta koji plaćaju i, kako se kaže, jednog "stručnjaka za sadržaj". Potpuni zaron do olupine, uključujući spuštanje i uspon, navodno traje osam sati.

Tokom putovanja, svaki gost ima bar jednu priliku da provede dan istražujući mesto olupine iz podmornice, izvestio je Frommers 2020.

The Titanic sub that went missing "was designed with a 96-hour sustainment capability" in case of emergency pic.twitter.com/vmB9HU59mS

— Take a break and see the World (@News_per_day) June 19, 2023

Kupcima se nude "retki pogledi izbliza, kroz okrugli prozor i visokotehnološke kamere, na potopljeni brod, stotine morskih vrsta koje sada žive na trupu, i polje krhotina posuto Titanikovim uređajima i lični predmeti njegovih putnika", navodi se u izveštaju.

Osnivač "OušnGejta" Stokton Raš za Gardijan ranije ove godine je rekao da je kompanija predviđala da ima vodeću ulogu u demistifikaciji jednog od najmanje shvaćenih okruženja na planeti.

- Mi trošimo 1.000 puta više na istraživanje svemira nego na istraživanje okeana u SAD. Kako će okean reagovati na klimatske promene sve će diktirati. U okeanu ima više neotkrivenog života nego što smo otkrili na površini planete. Moramo to razumeti - rekao je on.

Za razliku od klasičnih podmornica koje napuštaju i vraćaju se u luku sopstvenom snagom, ovim podmornicama je potreban brod za lansiranje i vraćanje. Za ovu potrebu "OšnGejt" je angažovao kanadsko plovilo Polar Prins, ledolomac srednje snage kojim je ranije upravljala kanadska obalska straža, da preveze desetine ljudi i podmornice do mesta olupine u severnom Atlantiku.

Podmornica za pet osoba, nazvana Titan, sposobna je da zaroni na dubinu od 4.000 metara. Težak je 9.072 kilograma, ali napravljen da pluta kada stigne do morskog dna, saopštila je kompanija.

Prethodno je porodica britanskog istraživača i milijardera Hemiša Hardinga potvrdila da je on bio jedan od putnika koji su nestali.

- Hemiš Harding, moj očuh, nestao je zajedno sa podmornicom - napisao je njegov posinak Brajan Šeš.

Harding je britanski biznismen, avijatičar, istraživač i svemirski turista, a živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Osnivač je Action Group-a i predsednik Action Aviation, međunarodne kompanije za posredovanje u avionima sa sedištem u Dubaiju.

Hamiš Harding trenutno drži tri Ginisova rekorda. Od 9. do 11. jula 2019. kapetan Harding je bio direktor misije i pilot posade za misiju One More Orbit, koja je postavila trenutni svetski rekord brzine za najbrži obilazak Zemlje avionima preko oba geografska pola.

Brod koji je nosio podmornicu krenuo je u subotu iz Sent Džonsa u Kanadi i da je stigao blizu lokacije olupine Titanika u Atlantskom okeanu u nedelju ujutru, odakle je podmornica trebalo da započne misiju. Olupina čuvenog broda nalazi se na dubini od 3.800 metara na dnu Atlantika, na oko 600 kilometara od obale kanadske pokrajine Njufaundlend.

Titanik, koji je bio najveći i najluksuzniji brod svog vremena, udario je u ledeni breg, na putu od engleskog Sautemptona ka Njujorku 1912. godine.

Od 2.200 putnika, u brodolomu je život izgubilo više od 1.500.

Olupina je otkrivena 1985. godine i od tada je predmet ljudskog istraživanja i razgledanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

PODMORNICOM UPRAVLJALI KONTROLOROM ZA VIDEO IGRE: Bivši putnik ispričao sve, izgubila se i kad je on bio na brodu

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2023

Čovek koji je prošle godine bio deo ekspedicije rekao je da je podmornica isto nestala na par sati...Turistička podmornica, koja je nestala u Atlantskom okeanu sa pet putnika, već je jednom nestajala prošle godine, otkrio je putnik koji je tada bio u njoj...Dejvid Pog, novinar CBS Sunday Morning,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.