Izvor: B92, 16.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SASTANAK RADNE GRUPE SRJ-EU 29. MAJA

Beograd -- Nov sastanak Zajednicke konsultativne radne grupe Evropske unije i Jugoslavije bice odrzan 29. maja u Beogradu, najavljeno je iz Saveznog ministarstva inostranih poslova. To je cetvrti sastanak konsultativne grupe koja priprema pocetak pregovora za zakljucivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji SRJ i EU. Ocekuje se da na tom sastanku bude odluceno da li ce naredni sastanak biti poslednji, posle cega bi bila izradjena studija o izvodljivosti, o tome koliko je Jugoslavija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spremna za pocetak pregovora, receno je u SMIP. Zatim bi tokom leta ili rane jeseni poceli pregovori u okviru priprema za potpisivanje ugovora. "To je zaista prelomno, od onoga sto uradimo u julu zavisice izrada studije o izvodljivosti", rekla je Jelica Minic iz SMIP. Ona je ocenila da je u pregledu stanja u zemljama koje su obuhvacene Procesom stabilizacije i asocijacije SRJ dobila "solidne ocene", ali da "stalno postoji hronicni problem odnosa Srbije i Crne Gore, odnosa s Haskim tribunalom i transformacije Vojske i policije".

Ona je, medjutim, rekla da "sada pocinje da se pominje i pitanje statusa Kosova, pre svega regulisanje statusa Kosova u pregovorima sa EU".

Predstavnici UNMIK su do sada ucestvovali na sastancima konsultativne radne grupe i ucestvovace na predstojecem sastanku, ali postavlja se pitanje kako ukljuciti legitimno izabrane predstavnike novih kosovskih vlasti, rekala je Jelica Minic.

Postoje 4 koraka za pregovore sa EU, najpre konsultativna radna grupa, zatim izrada studije o izvodivosti, potom "mandat za pregovore" i na kraju pregovori o zakljucivanju sporazuma, receno je u SMIP. "Mi smo jos u ovom prvom delu, u pripremnoj fazi", kazu u SMIP. "Nas cilj, da sledece godine zakljucimo Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU, sasvim je izvodljiv", kazu u SMIP, upozoravajuci da se pridruzivanje EU ocekuje najmanje za 10-ak godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.