SARMA, KISELI KUPUS, PASULJ I GIBANICA NISU SRPSKA JELA! Evo šta jeste naše i kako se sprema (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 19.Nov.2016, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SARMA, KISELI KUPUS, PASULJ I GIBANICA NISU SRPSKA JELA! Evo šta jeste naše i kako se sprema (FOTO)

Veliki broj Srba diči se našom nacionalnom kuhinjom i jelima poput sarme, kiselog kupusa i pasulja. Ono što malo ko zna, jeste da upravo ta jela koja su ponos Srba - nisu srpska!

Šta je, onda, autentična srpska kuhinja? Koja su to jela i pića za koja možemo reći da su deo srpske tradicije, koja nas karakterišu, a u isto vreme i razlikuju od ostalih kuhinja sveta? Da li smo u stanju da definišemo i blisko odredimo srpsku trpezu bez bojazni da nam neko može zameriti njenu autentičnost?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
Srpska, poput većine nacionalnih kuhinja, nije homogena. Za područja južne Crne Gore, Hercegovine i Dalmacije specifična su laganija jela, dok su u Šumadiji i južnoj Srbiji karakteristična jela sa pečenjem ili ako se kuvaju prilično su začinjena, i pomalo ljuta.

Foto: Telegraf

Pravo, tradicionalno srpsko jelo koje se zadržalo i danas je proja. Sprema se od kukuruza - projinog brašna, a vremenom se dograđivala, te se u nju ubacivao kajmak, sir, jaja, masnoće, čvarci. Proja je ipak ostala jedan izvorni tradicionalni srpski proizvod. U takva jela spadaju i ona od kiselog kupisa: sarma koja se, iako potiče iz Anadolije ovde odomaćila, zatim podvarak, kuvani kupus i nezaobilazan pasulj, koji je tipičan balkanski proizvod sa mnogio zdravih elemenata i sprema se na više načina.

Autentičan srpski proizvod je i ajvar. Srpski kavijar, kako ga još nazivaju, priprema se u izvornom obliku i danas: paprika se peče, melje a zatim pakuje. Svaki od "Višnjičinih" restorana priprema svoj ajvar na autentičan način.

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

Postoje međutim, i jela iz tradicije koja su uglavnom zaboravljena, posebno u gradovima, poput cicvare. Ovo jelo odavno nije uobičajen deo naših obroka, ali ne zbog toga što ne znamo da je spremamo već što po prirodi posla koji obavljamo ne odgovara današnjem mentalitetu. Cicvara je teško jelo sa puno masnoće, sastav punomasnog mladog sira, putera i brašna sa puno kalorija. U staro vreme kad su se radili najteži poslovi spremala se cicvara jer je mnogo izgubljene energije trebalo da se nadoknadi.

RECEPT ZA PRAVU SRPSKU CICVARU:

Potrebni sastojci:

3 dl mleka

1 dl ulja

100 gr. kukuruznog brašna

2 kašike kajmaka

2 kašike sira

1 čaša pavlake

malo soli

U dublju posudu staviti mleko da se greje. Za to vreme izgnječite sir, dodajte ulje, kajmak i pavlaku pa sve zajedno stavite u posudu sa mlekom.

Kada smesa provri, polako, uz stalno mešanje dodajte kukuruzno brašno.

Mešajte dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre, pa prohladjeno poslužite uz kiselo mleko ili jogurt.

Poznato je da uz dobru hranu ide i dobro piće, pa Srbija osim prepoznatljivih zalogaja ima i tradicionalne srpske napitke kojima se smatraju rakija i vino. Šljivovica (rakija), najveći je srpski brend i mnogim strancima, prva asocijacija na našu zemlju.

Printskrin: YouTube/Namiko Chen

Sarma, dakle, nije srpsko jelo, već tursko. Kao i burek, đuveč, i mnoga druga jela koja su opstala na našim prostorima nakon viševekovnog suživota sa Turcima.

Kiseli kupus je nemačko jelo, dok je pasulj, iako poreklom iz Meksika, u Srbiju i na Balkan generalno, uvezen je iz Italije tek u 17. veku.

Gibanica je preuzeta od Jevreja, koji su tako zvali pitu sa sirom.

Foto: Foter/Lee Edwin Coursey

Doručak:

Proja, popara i različite vrste testa (sa punjenjem od sira, džema, mesa), jaja sa sirom, kajgana od jaja, jaja sa slaninom ili čvarcima; Čvarci, slanina, pršuta, pečenica, krvavice, kulen

Hleb:

Tradicionalni pozdrav dobrodošlice je kada se pred gosta iznese hleb i so. Hleb igra veoma važnu ulogu i u religioznim ritualima, čak se smatra i da je greh bacanje ove namirnice, koliko god dugo stajala.

Glavna jela:

U tradicionalna srpska jela spadaju jela sa roštilja: pljeskavica, ćevapi, vešalica, kobasica, ražnjići

Ostala veoma popularna jela su:

Teleća glava u škembetu, jagnjeća sarmica, punjene paprike

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

SARMA KISELI KUPUS PASULJ I GIBANICA NISU SRPSKA JELA Evo sta jeste nase i kako se sprema (FOTO)

Izvor: medio.rs, 19.Nov.2016

Mnoga jela za koja ste bili ubeđeni da su srpska, to zapravo nisu, a za jedno za koje verovatno nikada niste čuli, ili bar, niste probali niti imate predstavu kako izgleda, dajemo vam recept!

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.