ŠARIĆEVA IMOVINA NA LICITACIJI

Izvor: Kurir, 24.Maj.2010, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠARIĆEVA IMOVINA NA LICITACIJI

BEOGRAD - Potpisivanje ugovora sa SAD i početak pregovora kojima se otvara mogućnost da, između ostalih, i nacistički zločinci budu izručeni Srbiji tema je kojom smo otvorili razgovor sa državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Slobodanom Homenom.

On je mišljenja da je upravo i najpravednije da se procesi protiv nacističkih zločinaca vode u Srbiji, s obzirom na to da se radi o ubistvima nekoliko desetina hiljada Srba, Jevreja i Roma u Beogradu tokom Drugog svetskog rata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Šta ovaj ugovor još podrazumeva?

- Ovaj ugovor je pokazatelj izuzetno dobrih odnosa Srbije i SAD. Pre svega, kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, on unapređuje saradnju dve zemlje u oblasti međunarodne pravne pomoći. Ovakav ugovor je Kraljevina Srbija potpisala još 1901. godine sa SAD i predstavlja jedan od naših najstarijih pravnih ugovora. Svrha ovih ugovora je regulisanje svih pitanja odnosno detalja vezanih za izručenje okrivljenih i osuđenih lica, vrste krivičnih dela na koje se sporazum odnosi, obuhvata osnove za ubrzavanje samog procesa ekstradicije, koji nekada može trajati i po dve i više godina.

Kako napreduje zaplena imovine stečene organizovanim kriminalom? Kako će se koristiti ovo što je oduzeto?

- U ovom trenutku na teritoriji Srbije ima veliki broj postupaka u kojima tužilaštvo traži oduzimanje imovine za koju se sumnja ili je utvrđeno da je proistekla iz krivičnog dela. Skoro svake nedelje Direkcija dolazi u posed nove imovine i smatram dosadašnjim rezultatima primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela možemo biti veoma zadovoljni. Direkcija je ostvarila prihod od osam miliona dinara na osnovu redovnih mesečnih priliva od izdavanja oduzetih objekata, kao i drugih oduzetih finansijskih sredstava. Od ove sume tri miliona dinara će biti uplaćeno opštini Trgovište, za potrebe ugroženog stanovišta koje je stradalo u poplavama. Sa Crvenim krstom je dogovoreno da se na svaka tri meseca uplaćuje 3.600.000 dinara od kojih će biti finansiran rad narodnih kuhinja u 10 najsiromašnijih opština u zemlji. Više objekata je već dato na korišćenje, socijalnim i drugim ustanovama, kao što je Centar za lečenje malignih bolesti dece pri Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, tri objekta su data za vrtiće u Beogradu, Šarićeva kuća na Tatarskom brdu biće Centar za lečenje od bolesti zavisnosti.

Koja se sledeća akcija planira u vezi s tim?

- Trenutno stručnjaci Direkcije vrše procenu pokretnih stvari oduzetih od Darka Šarića, koje će uskoro biti ponuđene na javnoj licitaciji. To će biti prva javna aukcija koja se održava u Srbiji od početka primene zakona i na kojoj će se naći stvari zaplenjene u vili na Tatarskom brdu i još nekim lokacijama. Na ovaj način doći ćemo do dodatnih sredstava za finansiranje narodnih kuhinja u Srbiji i drugih programa kojima ćemo pre svega nastojati da pomognemo socijalno ugrožene građane. Očekujem da će odziv kupaca biti dobar i tu pre svega mislim na pravna lica, preduzeća, jer kupovinom ove imovine, osim neke konkretne potrebe koju će ispuniti, ujedno se pomaže i država, odnosno borba protiv organizovanog kriminala, i pomažu se socijalni programi koji se od ove imovine finansiraju.

n Šta se preduzelo povodom pretnji najvišim državnim funkcionerima?

Preduzete su sve neophodne mere, mere bezbednosti podignute su ne najviši nivo, kriminalci treba da znaju da svako radi svoj posao, a naš posao je da se oni uhapse i procesuiraju onog trenutka kada ima dovoljno dokaza da je učinjeno krivično delo.

Milan Dobromirović

Rešićemo aferu „satelit“

Ovih dana ponovo je aktuelizovana odgovornost nadležnih za aferu „satelit“?

- Nažalost, ne može se izbeći odgovornost i za propuste bivših vlada tako da i ova afera iz 2005. godine mora biti rešena za vreme našeg mandata. Skandalozan i nepotreban ugovor za satelit, zbog koga naši građani treba da plate 37 miliona evra, jeste s jedne strane tema za tužilaštvo koje treba da utvrdi postojanje eventualne krivične odgovornosti. Ali, s druge strane, smatram da je još važnije da se postigne što bolji dogovor sa izraelskom kompanijom ne bi li se, s jedne strane, spustila cena i uštedeo novac, a s druge strane pokušalo da se dobije neki koristan proizvod izraelskih firmi za naše građane. Podvlačim da će danas biti mnogo teže pregovarati nego pre nekoliko godina jer je Srbija izgubila spor pred arbitražom u Londonu i sada postoji nesporno utvrđen dug za naknadu štete. Po prirodi sam optimista i verujem da uprkos teškoj poziciji ima mesta za pregovore.

Crni stranački fondovi na sunce

Kako napreduje pisanje izmena i dopuna zakona o finansiranju političkih partija?

- Novi zakon o finansiranju političkih partija, jedan od najznačajnijih instrumenata u borbi protiv korupcije, u završnoj je fazi i očekujem da do kraja sledećeg meseca započnemo javnu raspravu o ovom zakonu. Zajedno sa još nekoliko veoma važnih zakona, planiramo da ga na jesen uputimo Skupštini Srbije na usvajanje. Suština ovog zakona jeste da se utvrde efikasni mehanizmi, kontrola finansiranja političkih stranaka, a to se može postići samo uz uvođenje oštrih kaznenih odredaba. Zakon će sankcionisati i funkcionere političkih stranaka i same političke stranke. Mislim da je krajnje vreme da država povuče crtu i da se uvede kontrola u crne stranačke fondove.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.