ŠAPČANIMA TOPLANA KAO MAĆEHA

Izvor: Kurir, 03.Dec.2010, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠAPČANIMA TOPLANA KAO MAĆEHA

Vlasnici kuća koje greje gradska mreža tvrde da su oštećeni i da im stižu daleko veći računi nego onima koji stanuju u zgradama

ŠABAC - Preseli im radijatori.

Marko Podleznik ima roditeljsku kuću u Zanatlijskoj ulici u Šapcu koja je, kao i mnoge druge, priključena na gradsku Toplanu. Vlasnici su se nadali da će to biti ekonomičnije i komfornije nego da sami greju svoje domove. Ispostavilo se, međutim, da su cene grejanja u poslednjih nekoliko godina toliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uvećane da vlasnici razmišljaju da pređu na drugi vid grejanja. Oni tvrde da se obračun u stambenim zgradama radi na jedan način, a na drugi u kućama.

- Cene grejanja u stanovima u zgradama formiraju se po kvadratu. Nama su uveli čudan sistem za obračun i mi smo neravnopravni u odnosu na ljude koji se greju u stanovima. Nama obračunavaju fiksni deo, koji je uvek 3.000 dinara, i varijabilni deo, po utrošku toplotne energije.

Iako moji roditelji imaju kuću od 118 kvadrata, grejemo samo neke sobe kako bismo smanjili troškove. Evo, na primer, za sedam dana oktobra, koliko je bilo uključeno grejanje, stigao nam je račun od 7.000 dinara. Šta će biti zimus, ne smem ni da pomislim - kaže Marko Podleznik.

Njegov komšija Vitomir Cvetković kaže da je prošle godine za februar dobio račun od 17.000 dinara, iako je grejanje sveo na minimum.

- Išao sam kod direktora Toplane Dejana Stojanovića da mi objasni po kom sistemu obračunavaju grejanje. Rekao je da ne plaćamo po metru kvadratnom već po potrošnji. Visoke račune objašnjava time što za zagrevanje kuća treba više energije nego za stanove. A ja tvrdim suprotno. Stambene zgrade građene su od blokova, a moja kuća je pravljena od cigle i zidovi su debeli po 30 cm i dobro izolovani - kaže Cvetković.

Milanka Eraković

Povreda ravnopravnosti građana

Vlasnici kuća prošle godine su se pismeno obratili i zaštitniku građana Milošu Mijailoviću. On je uputio preporuku Gradskom veću, koje inače donosi odluku o cenama, da u što kraćem roku donese rešenje kojim bi se sva fizička i pravna lica koja koriste usluge grejanja izjednačila u načinu obračunavanja cene grejanja.

Mijailović tvrdi da su postojale nepravilnosti u obračunu cena, koje su prouzrokovale povredu ravnopravnosti građana u pružanju javnih usluga. Ipak, do promene obračuna nije došlo.

Kuće troše više energije

Direktor Toplane Dejan Stojanović kaže da građani nisu u pravu i da je sistem obračuna cena potpuno jasan.

- Po odluci Gradskog veća, cene su se formirale u zgradama na osnovu kvadrature stana. U kućama je taj obračun rađen na osnovu potrošnje. Oni vuku više energije nego stanovi, ugrađeni su merači u svaku kuću i na osnovu toga se obračunavaju cene. Takav sistem sada primenjujemo i u stambenim zgradama. Cena se sastoji od varijabilnog i fiksnog dela. Varijabilni deo je 3,47 dinara po kilovat satu, a fiksni 25,62 dinara po kvadratu. Od kada primenjujemo taj sistem, za oktobar su stigli manji računi u stanovima nego prošle godine - kaže Stojanović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.