SANU o Slobodanu Jovanoviću

Izvor: RTS, 12.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SANU o Slobodanu Jovanoviću

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava pedesetogodišnjicu od smrti istaknutog pravnika, istoričara i književnika Slobodana Jovanovića. Pre više od sedam decenija Jovanović bio na čelu SANU.

Predsednik SANU Nikola Hajdin otvorio je skup posvećen 50. godišnjici od smrti poznatog srpskog pravnika Slobodana Jovanovića.

Hajdin je podsetio da je Slobodan Jovanović pre više od sedam decenija bio na čelu SANU.

Jovanovićevo rukovođenje akademijom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podudarilo se sa vremenom krize Kraljevine Jugoslavije, ali se to nije osetilo u načinu rukovođenja akademijom.

Akademik Čedomir Popov je istakao da se Slobodan Jovanović kao istoričar zalagao za lična prava građana, što ga svrstava u prave liberalne mislioce.

Jovanović je pridavao veliki značaj psihološkim faktorima u istoriji, a uspešno se bavio evropskom i svetskom istorijom, kao i istorijom političkih doktrina.

Popov je naveo i da je Jovanović u mladosti rado pisao o književnosti, drami i pozorištu.

Akademik Predrag Palavestra govorio je o kritičkom duhu Slobodana Jovanovića, a Danilo Basta o Jovanoviću kao pravnom teoretičaru.

Parastos povodom pedesetogodišnjice smrti akademika Slobodana Jovanovića služen je u subotu, 6. decembra, u Vaznesenskoj crkvi u Beogradu.

Odbor za obeležavanje godišnjice smrti Slobodana Jovanovića apelovao je prethodnih meseci da se ona obeleži "na dostojan način" i pozvao državne organe da organizuju da se Jovanović sahrani u Aleji zaslužnih u Beogradu uz državničke počasti.

Biografija Slobodana Jovanovića

Slobodan Jovanović rođen je 1869. godine, bio je pravnik, istoričar, književnik.

Učestvovao je na Versajskoj mirovnoj konferenciji 1919. godine. U kraljevsku vladu ušao je 27. marta 1941. kao nestranačka ličnost. Bio je potpredsednik, a jedno vreme i predsednik vlade u izbeglištvu u Londonu.

Od 1941. godine do smrti - 12. decembra 1958. godine, živeo je u Londonu. Njegove knjige nisu štampane u Jugoslaviji do 1990. godine.

Rehabilitovan je 26. oktobra prošle godine odlukom Okružnog suda u Beogradu, čime je ništavom proglašena presuda Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ od 15. jula 1946. godine.

Tom presudom on je bio osuđen na 20 godina zatvora sa prinudnim radom, gubitak političkih i pojedinih građanskih prava na 10 godina, konfiskaciju imovine i gubitak državljanstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.