Izvor: B92, 14.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAMO ZAKONOM U REFORMU SUDSTVA"

Beograd -- Beogradski centar za ljudska prava protestovao je u petak "zbog ucestalih ogresenja o nacelo nezavisnosti i samostalnosti pravosudja u Srbiji". "Ti napadi ozbiljno dovode u sumnju iskrenost zalaganja za stvarne reforme i uspostavljanje nezavisnog sudstva.

Zalaganje Vlade i njenog prvog coveka za razresenje sudija koji su se ogresili o profesiju, ubrzavanje postupaka, kaznjavanje celnika bivseg rezima i efikasniji rad u uobicajenim postupcima je opravdano. Medjutim, zabrinjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacin na koji je ova legitiman stav iznet i neprimeren nastup premijera i ministara pravde u obracunu s navodnim neradom i sporoscu u pravosudnim reformi u pravosudju. Sudska vlast je grana vlasti, a ne organ Vlade Srbije ili nekog drugog izvrsnog organa. Zato clanovi i sluzbenici Vlade mogu da izraze zabrinutost, pa i nezadovoljstvo, ali ne mogu da vode evidenciju o redovnom dolasku sudija na posao. Pravosudje u Srbiji je uredjeno zakonima koji su usvojeni tokom 2001, koje je predlozila aktuelna vlada, a usvojili poslanici Parlamenta u kojoj DOS i DSS imaju vecinu. Svi ti zakoni stite nacelo nezavisnosti u radu sudova i tuzilastava. Njih bi trebalo da se pridrzavaju svi, i Vlada i premijer i ministri, jer se oni odnose na sve, pa i na njih", navodi se u saopstenju Beogradskog centra za ljudska prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.