SAMO ČUDO SPREČILO DA SE POTPUNO IZGUBI KONTROLA Situacija na Kosmetu ekstremno delikatna, umešao se i Edi Rama

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 07:46

"SAMO ČUDO SPREČILO DA SE POTPUNO IZGUBI KONTROLA" Situacija na Kosmetu ekstremno delikatna, umešao se i Edi Rama

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da sada po prvi put deluje da je Srbija bliže ulozi partnera SAD nego Priština, ali da će proći mnogo vremena pre nego što SAD na isti način budu gledale Beograd i Prištinu.

Vukadinović je rekao da je siguran da albanski premijer Edi Rama ima ambiciju da postane svealbanski lider i da zato oseća, kako kaže, netrpeljivost prema premijeru privremenih prištinskih istitucija Aljbinu Kurtiju, koji, kako smatra, ima iste >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ambicije.

- Oni stvarno doživljaju ZSO kao veliku kapitulaciju i ustupak Srbiji i Vučiću, jer to mora da se da, kako oni to vide, da bi Srbija otišla na Zapad. To baš nije tako, ali oni to tako vide. Nisu u pravu, ali to je njih prilika za kuknjavu - poručuje Vukadinović.

Kako je rekao, prištinske vlasti su ljute na Edija Ramu, jer je dao predlog formiranja ZSO, ali ne toliko koliko na Amerikance, dok su, kaže, Amerikanci ljuti na Kurtija i prištinske vlasti generalno. Što se tiče netrpeljivosti Rame i Kurtija, Vukadinović kaže da to nije nešto zbog čega će Srbija profitirati, a kao razlog što je Rama nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu izneo predlog o formiranju Zajednice srpkih opština naveo je spašavanje upravo Kurtija.

- Ramina inicijativa svakako nije znak da je veći prijatelj Srbiji nego Kosovu. To je pre spašavanja redova Kurtija, odnosno prištinskih vlasti. Da im ponude neku vrstu srednjeg rešenja... To su istorijski vrlo složeni odnosi Albanije i kosovskih Albanaca, tako da uprkos tome, Rama je ipak njihov i pretenduje na status opštealbanskog lidera i mnogo je bliži tome od Kurtija - rekao je Vukadinović.

On opominje da, pošto se situacija na KiM malo smirila, ispuštamo iz vida da je to jako veliko žarište i da ceo svet prati situaciju, jer je na ivici.

- U suštini, stanje je jednako zapaljivo, jer imamo albanske gradonačelnike i specijalce u srpskim zgradama, demonstrante nekad više, nekada manje, Kfor koji ih razdvaja. Svi su malo povukli ručnu, jer je samo čudo sprečilo da se potpuno izgubi kontrola. Kurti i dalje ide na eskalaciju, bez obzira na packe koje je dobio. Svi znaju šta on radi. Zato su oni ljuti na njega, a srpska pozicija je i dalje kritična - kaže Vukadinović.

Dodaje da je Zapad je mnogo toga tolerisao Kurtiju - održavanje izbora, koje su zatim i priznali bez obzira na mali broj izašlih.

- Kurti je očigledno hteo da gazi do kraja i da okači kosovske zastave na zgrade opština, što mu nije bilo neophodno. Hteo je da iskoristi trenutak, ali mu nije do kraja uspelo. Sada imamo problem za koji Srbi nisu krivi i to im priznaju i ovi na Zapadu. Možda zato što bar malo hoće da pridobiju Srbe - zaključio je Vukadinović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Danijel Server: Ramin predloga Nacrta statuta ZSO nepotrebna komplikacija, otežao Kurtiju

Izvor: Danas, 12.Jun.2023

  Profesor Univerziteta "Džons Hopkins" Danijel Server smatra da je Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji je predložio albanski premijer Edi Rama nepotrebna komplikacija koja još više otežava situaciju kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, piše Kosovo online prenoseći Juronjuz...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.