ŠAMARČINA ZA KURTIJA IZ BRISELA! Prištini preti novi paket” kaznenih mera, zapadne diplomate neće da tolerišu njegov bezobrazluk

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2023, 08:44

ŠAMARČINA ZA KURTIJA IZ BRISELA! Prištini preti "novi paket” kaznenih mera, zapadne diplomate neće da tolerišu njegov bezobrazluk

Oštar odgovor Brisela

Sa neuspehom nove runde pregovora u okviru procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije (EU), povećana je verovatnoća da će EU dodatno pooštriti „kaznene mere” prema lažnoj državi Kosovo, uzimajući u obzir da se za „urušavanje pregovora” ovoga puta isključivo odgovornom smatra Vlada takozvanog Kosova.

Zbog nedostatka rezultata u sprovođenju Osnovnog sporazuma sa sastanka premijera lažne države >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u četvrtak, šef evropske diplomatije Žozep Borel uperio je prst u uputstva šefa kosovske izvršne vlasti za, kako je rekao, nespremnost da prihvati kompromisni predlog EU.

Portparol EU Peter Stano izjavio je u petak na konferenciji za novinare da „kaznene mere” protiv Kosova mogu biti uklonjene paralelno sa napretkom u dijalogu i početkom primene sporazuma, ali i pogoršava, u zavisnosti od toga u kom pravcu ide put ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

- Mere koje se koriste u slučaju Prištine su privremene mere, mere koje su odobrile države članice. Svi su se složili da sada moramo da koristimo štapove a ne samo šargarepu. Oni će ostati onoliko dugo koliko države članice smatraju potrebnim. Takođe, možemo ih ublažiti, ali i pogoršati. Države članice EU će odlučiti šta će se desiti.

Priština se trenutno suočava sa „teškim štapovima” zbog nemarnosti institucionalnih zvaničnika u vezi sa rešavanjem krize u severnom delu zemlje naseljenom etničkim Srbima.

Portparol EU je još 14. juna upozorio da bi bilo izuzetno ozbiljnih posledica po Prištinu ukoliko premijer Kurti ne ispuni očekivanja međunarodne zajednice i, štaviše, ne bude spreman da unapredi proces normalizacije odnosa sa Srbijom.

- Postoji niz mera, odnosno predlozi za niz mera. Neke od njih su već odmah stupile na snagu. O nekima od njih se još razgovara i zemlje članice će ih postepeno sprovoditi, ukoliko ne dođe do promene u pristupu kosovskih vlasti. Spektar je relativno širok -  rekao je Stano iz konferencijske sale u Briselu.

Paket „kaznenih mera” EU, osim produbljivanja „finansijskih rana”, uključuje i obustavu bilateralnih poseta na visokom nivou i sastanaka sa liderima država članica, osim u slučajevima koji se odnose na rešavanje političke krize i bezbednosti na severu teritorije naseljenim srpskom većinom.

Mogućnost da se Priština suoči sa posledicama dodatnih mera zbog neuspeha poslednje runde dijaloga u Briselu ne isključuju ni diplomatski izvori u Briselu. Zvaničnici EU rekli su za „Radio Slobodna Evropa” da je evropski diplomata izrazio spremnost da preporuči ukidanje mera ako sastanak bude uspešan.

Ali nova runda diplomatskih „teških pregovora” pod okriljem EU nije ispunila očekivanja u pogledu stvaranja atmosfere normalizacije odnosa, pomirenja i brzog sprovođenja obaveza koje su strane preuzele, posebno na kraju februara u Briselu, a potom sredinom marta u Ohridu, pojačavajući pritisak na takozvano Kosovo.

Premijer lažne države Kurti je stalno vodio računa da pokaže da su „kaznene mere” deo „asimetrije odnosa” i da „što pre budu uklonjene to bolje za sve” jer zbog njih „stradaju državne insticuije”, ali isto vreme je odbacio sve predloge EU za unapređenje procesa normalizacije, žrtvujući čak i veze sa Zapadom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.