SAMA SEBE HRANI! Grmljavinski oblaci imaju RAZORNU snagu: Klimatolog objašnjava zašto super OLUJE tako dugo traju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2023, 07:18

"SAMA SEBE HRANI!" Grmljavinski oblaci imaju RAZORNU snagu: Klimatolog objašnjava zašto super OLUJE tako dugo traju!

Specifičan prirodni fenomen.

Nalet superćelijske oluje koja je u sredu pogodila Srbiju analizirala je u emisiji Puls Srbije na Kurir televizije Irida Lazić, istraživač i saradnik u nastavi na Fizičkom fakultetu.

Istakla je da grmljavinski oblaci imaju ogromnu razornu snagu koja nastaje usled velikog oslobađanja energije.

- Ono što priroda može da stvori čovek ne može nikako. Kažu da je snaga grmljavinskih oblaka pogotovo tih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << superćelijskih veća od atomske bombe! To je zbog toga što faktički svaka kap koja se kondenzuje oslobađa toplotu i sada zamislite kolika je to količina energije - rekla je Lazić.

Objasnila je zbog čega ova nepogoda traje duže od uobičajenih oluja.

- Jak vetar je nastao zato što je tu specifična cirkulacija u toj vremenskoj nepogodi. Hladan vazduh gura topao vazduh, a topao vazduh se uzdiže. Stvar je u tome što bi obična oluja jako kratko trajala, a ovakva oluja je došla iz Italije i trajala je gotovo ceo dan.

- Padavinska zona je bila razdvojena od uzlazne struje i onda umesto da se spušta, ona zbog okolnog vazduha isparava i dešava se da se hladi. Onda je ona hladna i tim hladnim vazduhom faktički hrani i izdiže topao vazduh. Postavi se kao klin ispod njega. Ono što je specifično jeste da ta nepogoda dakle, samu sebe hrani.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.