SALMONELA U VRTICU

Izvor: Kurir, 12.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SALMONELA U VRTICU

Desetoro dece iz kuršumlijskog obdaništa smešteno na infektivno odeljenje u Prokuplju. Mališani imaju sve simptome trovanja

KURŠUMLIJA - Desetoro dece iz dečjeg vrtića ''Sunce'' iz Kuršumlije hospitalizovano je na infektivnom odeljenju prokupačke bolnice zbog visoke temperature, proliva i bolova u stomaku. Postoji osnovana sumnja da su zaraženi salmonelom. Prvi simptomi bolesti kod dece javili su se u sredu, a do nedelje desetoro dece je hospitalizovano, dok je jedno na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kućnom lečenju.

Prema rečima direktora vrtića ''Sunce'' Milomira Lukovića, odmah nakon saznanja da deca imaju zdravstvenih problema obaveštena je Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja u Kuršumliji i Institut za javno zdravlje u Nišu, kao i sanitarna inspekcija.

- Institut za javno zdravlje je uzeo na analizu sve uzorke hrane koju su deca jela, a koje smo obavezni da čuvamo 72 sata. Uzeti su brisevi sa radnih površina, pribora za jelo i iz kuhinje. Sanitarna inspekcija je naložila vanredni pregled radnika - kaže Luković i dodaje da je jedan roditelj, čim je primetio tegobe kod deteta, odneo stolicu na analizu u Institut za javno zdravlje, gde je konstatovana salmonela.

Direktor Luković objašnjava da vrtić nabavlja hranu kod proverenih dobavljača i obavezno sa deklaracijom. Urađena je dezinfekcija svih prostorija i čekaju se analize Instituta za javno zdravlje. Tek tada će se znati šta je izazvalo bolest kod mališana i preduzeće se dalje mere.

Po rečima Jelene Pantović, portparola prokupačke bolnice, na infektivnom odeljenju hospitalizovano je desetoro dece starosti od dve i po do šest i po godina.

- Deca su dobro, reaguju na terapiju, a ukoliko se epidemija proširi, bolnica je kadrovski i u svakom drugom pogledu spremna da prihvati obolele. U toku su mikrobiološke analize, na osnovu kojih će tačno moći da se odredi uzročnik bolesti - ističe Pantovićeva.

Inače, bakterija salmonela nalazi se u nedovoljno termički obrađenoj hrani.[ antrfile ]

PANIKA

Posle neproverene informacije da su deca iz vrtića "Sunce" obolela od salmonele, u Kuršumliji je zavladala panika, tako da većina roditelja ne vodi decu u obdanište. Dejan Milenković, otac troipogodišnjeg dečaka koji nije oboleo, kaže da svoje dete neće voditi u vrtić sve dok se tačno ne utvrdi od čega su se deca razbolela, a možda i otrovala.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.