SAJAM OPREMLJEN POD KONAC: Zavirite u unutrašnjost improvizovane bolnice u Beogradu, evo šta je najvažnije za pacijente  (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2020, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAJAM OPREMLJEN POD KONAC: Zavirite u unutrašnjost improvizovane bolnice u Beogradu, evo šta je najvažnije za pacijente (FOTO)

Sajamski kompleks čeka prve pacijente, vojska je sve dezinfikovala i sterilisala, ulazi se samo u specijalnom zaštitnom odelu, objašnjava jedan od vojnika.

Beogradski sajam sasvim je spreman za dolazak prvih pacijenata zaraženih koronavirusom. Završene su i poslednje pripreme kako bi ovaj objekat u narednim nedeljama mogao da posluži kao privremena bolnica za bolesnike s lakšim simptomima.

Medicinski otpad

Unutar sajamskog kompleksa zasad špartaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << samo vojnici, monteri, električari i pokoji lekar u belom skafanderu i sa glomaznom maskom preko cele glave.

- Sve je dezinfikovano i sterilisano. Unutra ne možete. Ne mogu ni ja. Od sada se unutra ulazi samo u specijalnom odelu. Svakog trenutka treba da nam stigne prvi kontingent od 6.000 paketa zaštitne opreme, od skafandera, vizira, maski, do rukavica i ostale zaštite. To je samo prva tura. Imamo 10.000 komada jednokratne posteljine i to je sve spremno. Strogo nam je naređeno da se upotrebljena odmah baca u medicinski otpad. Ovi majstori koje vidite dorađuju sisteme i pojačavaju internet signal. Čekamo prve pacijente i prve lekare da preuzmu novu bolnicu - ispričao je jedan od oficira Vojske Srbije.

Iz kreveta na bilijar

Ni on ne zna kada će prvi pacijenti da stignu:

- Svakog trenutka mogu da dođu. Mi smo sve spremili. - rekao je oficir.

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu ima 3.000 kreveta koji su raspoređeni u halama 1, 3, 4 i 5. Prostor je adaptiran tako da su bolničke postelje odeljene paravanima, svaki pacijent će imati i ormarić, ali i mogućnost da gleda televiziju i igra bilijar, stoni fudbal ili neku drugu društvenu igru. Ceo kompleks Sajma pokriven je dobrom vaj-faj konekcijom, a svaka soba u halama ima svoje priključke za struju.

Na galerijama hala već su postavljene privremene lekarske ordinacije sa rendgen aparatima. Osim lekara, u ovoj ogromnoj bolnici radiće i psiholozi.

Pacijentima će biti dozvoljeno kretanje po sajamskim halama u okviru kojih je postavljen karantin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.