SAHRANJEN JOVAN MARIĆ: Druga žena čuvenog psihijatra na sahrani skrhana bolom, dok treća nije htela ni na umrlicu

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Nov.2023, 17:40

SAHRANJEN JOVAN MARIĆ: Druga žena čuvenog psihijatra na sahrani skrhana bolom, dok treća nije htela ni na umrlicu

Jovan Marić bio je srpski psihijatar, pisac, bivši profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i diplomata.

Čuveni psihijatar i seksolog prof. dr Jovan Marić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana.

Porodica, prijatelji i kolege okupili su se na Novom groblju u Beogradu kako bi odali počast doktoru.

Psihijatar je iza sebe ostavio dve ćerke, kao i sina koji se nije pojavio na sahrani i koji je sa ocem poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godina bio na sudu.

Druga žena Jovana Marića, koja mu je i podarila decu, došla je na sahranu sa ćerkama i unukom. Treća supruga, sa kojom psihijatar ima sina sa kojim je bio i na sudu, nije se pojavila na sahrani, a nije želela ni da se potpiše na umrlicu. Unuk Jovana Marića tokom tužne povorke, nosio je dedi krst.

Marićeva ćerka na sahrani je održala potresan govor.

- Učio nas je da govorimo glasno da bi svi čuli. Jasno da bismo razumeli i kratko da bi nas voleli. Ja ću to pokušati, ali nije lako malo reći i predstaviti jedan toliko bogat život, našeg jedinstvenog i posebnog oca, supruga, deke, doktora, neuropsihijatra, diplomate, a pre svega čoveka širokog shvatanja. Dragi tata, ovog puta nismo uspeli da te sačuvamo već svoju misiju nastavljaš tamo gore, gde se nadamo da ima više lepote i pravde. Dragi naš, neponovljeni Jocika. Imali smo veliku privilegiju da živimo sa tobom. Sa tobom je uvek sve bilo posebno. - rekla je ona.

- Rešavao si probleme drugih kao od šale, da se do samog kraja boriš za pravdu. Tvojim odlaskom ostala je praznina u našim životima. Pokazao si nam kako biti jednostavan, običan i skroman, a istovremeno snažan, autentičan i neponovljiv. Radovao si se životu i uživao u njemu punim plućima, u svemu i svakome video dobru stranu. Bio si čovek širokih interesovanja. Proputovao si ceo svet, a najviše uživao u društvu dobrih ljudi. Naša uteha - čuvaćeš nas. Posmatraćeš sve naše borbe, sve naše hrabre korake i odluke. I znaćemo da nismo sami. Za nas si ti samo na još jednom dalekom putu, gde ćemo ti se jednog dana pridružiti da zajedno opet filozofiramo i slavimo lepotu. Hvala ti za oplemenjujuće trenutke. Tugu sada svi osećamo, ali znamo da ovo nije kraj. Nastavljamo gde si stao. Neka te naša ljubav zauvek greje - rekla je ona drhtavim glasom.

Jovan Marić ženio se tri puta, a samo ga je njegova druga bivša supruga ispratila na večni počinak. Ona je tužnoj povorci bila pored ćerki i unuka.

Podsetimo, Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u junu 1964.

Tri godine je radio u bolnici u Bijeljini na hirurgiji kao asistent na operacijama i na ginekologiji. Bio je redovni profesor Medicinske etike i Psihijatrije na Medicinskom fakultetu, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, upravnik je dnevne klinike u Institutu za psihijatriju u Beogradu, autor više udžbenika i trilogije o Srbima.

Pružao je psihijatrijsko veštačenje na sudu i bio ambasador u Nigeriji od 2014. do 2016. godine kada je smenjen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.