SAHARA STIŽE U SRBIJU: Smene sunca i oblaka

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2024, 15:18

SAHARA STIŽE U SRBIJU: Smene sunca i oblaka

Ne sušite veš napolju.

Ovih dana u Srbiji preovladava pravo prolećno vreme, a maksimalna temperatura u Negotinu dostigla je 23°C. Veoma toplo vreme nastaviće se i u narednom periodu, uz temperature znatno iznad proseka, a onda sledi jača promena vremena.

U Srbiji će do kraja sedmice biti veoma toplo, uz temperature uglavnom od 15 do 20°C, lokalno i do 23°C. Dakle, očekuju se temperature i za 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se uglavnom umereno oblačno, uz sunčane periode, dok se jače naoblačenje očekuje tokom vikenda.

Srbija će tokom vikenda biti pod uticajem snažnog ciklona sa zapada Evrope, a u centralnom Mediteranu formiraće se se sekundarni ciklon. Srbija će biti u prednjem delu, uz izražena jugozapadna strujanja, a u sklopu tog strujanja se i očekuje dotok toplog vazduha, ali i čestica pustinjskog peska iz Sahare.

Tokom većeg dela vikenda očekuje se suvo, a kiša i pljuskovi očekuju se na jugozapadu i jugu Srbije.

Duvaće umeren do jak južni i jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, dok se u košavskom području očekuje olujni jugoistočni vetar, na jugu Banata i preko 100 km/h.

Početkom sledeće sedmice centar ciklona će se premeštati ka istok, uz prodor hladnog fronta, pa će biti oblačno i hladnije sa kišom, na jugu sa pljuskovima i grmljavinom, a južni vetar biće u skretanju na jak severozapadni, uz prodor osetno hladnije vazdušne mase, pa će doći do pada temperature.

Kiša će samo na višim planinama preći u sneg.

U ponedeljak i dalje toplo, od 10 do 15°C, u utorak u daljem padu.

Vremenska prognoza za 15. i 16. februar

U vreme praznika očekuje se vreme primereno kalendaru.

Očekuje se promenljivo oblačno i hladnije, uz temperature u skladu sa kalendarom.

Maksimalna temperatura biće od 4 do 8°C, u Beogradu do 6-7°C.

Ujutro se u većini predela očekuje i slab mraz.

Inače, ovih dana snežni pokrivač otopio se na svim planinama do 1300 metara nadmorske visine, a Kopaonik meri samo 22 centimetara. Stanje će biti još alarmantnije do kraja sedmice, a situacija bi se mogla poboljšati tek sledeće sedmice i to uglavnom na višim planinama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.