SAD uvrstile još 33 kineske firme na listu neproverenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 12:14

SAD uvrstile još 33 kineske firme na "listu neproverenih"

Američko Ministarstvo trgovine je uvrstilo još 33 kineska kompanije na takozvanu "listu neproverenih" entiteta, koja zahteva od američkih izvoznika da prođu kroz više procedura pre nego što dobiju dozvolu za isporuku robe tim preduzećima.

Ministarstvo je saopštilo u ponedeljak uveče da je preduzelo taj korak jer nije u mogućnosti da proveri legitimnost i pouzdanost tih subjekata u pogledu njihovog korišćenja američkog izvoza. Entiteti koji su dodati na listu obuhvataju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << univerzitete, kao i dobavljače u sektoru vazduhoplovstva i elektronike, prenosi Rojters.

Akcije kompanije VuSi Biolodžiks pale su za više od 25 posto danas, čime je zbrisano 77 milijardi hongkonških dolara (9,9 milijardi dolara) njihove tržišne kapitalizacije nakon vesti da su njihove jedinice u Vusiju i Šangaju stavljene na listu.

Trgovina njihovim akcijama je kasnije obustavljena.

Ovaj proizvođač komponenata za vakcine, koji pravi sastojke i za vakcinu AstraZeneke protiv kovida-19, saopštio je da, iako uvozi proizvodnu opremu koju će SAD sada kontrolisati, potez Vašingtona nema uticaj na njegovo poslovanje ili tekuće usluge globalnim partnerima.

Američka kontrola izvoza sprečava VuSi Bio da preprodaje ili da reeksportuje artikle kupljene od Sjedinjenih Država, a američko Ministarstvo trgovine nije moglo zbog pandemije da proveri ispravnost poslovanja kompanije, rekao je Kris Čen, generalni direktor ove kineske firne u današnjem video obraćanju investitorima.

"Zbog kovida-19 nisu mogli da putuju ovde u poslednje dve godine da nas verifikuju, pa su nas stavili na ovu 'listu neproverenih''", naveo je on i dodao da advokati kompanije planiraju da pregovaraju sa Ministarstvom trgovine SAD.

Akcije kompanije Himson, proizvođača laserske opreme i opreme za automatizaciju, takođe su pale za više od 7,0 odsto nakon što je dodata na listu, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.