SAD, usvojena rezolucija o braći Bitići

Izvor: RTS, 28.Jun.2018, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD, usvojena rezolucija o braći Bitići

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD usvojio je rezoluciju o ubistvu američkih državljana, braće Bitići, u Srbiji u julu 1999. godine, kojom pozivaju na privođenje pravdi odgovornih za ubistvo i u kojoj se ističe da bi napredak u rešavanju tog slučaja trebalo da bude jedan od faktora za dalji razvoj odnosa SAD i Srbije, javlja "Glas Amerike".
Kako navodi Glas Amerike, usvajanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezolucije u Odboru za spoljne poslove otvoren je put za njeno usvajanje pred punim sastavom Kongresa.

U rezoluciji, kojom se izražava stav Predstavničkog doma o ubistvu Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, navodi se da bi pojedince odgovorne za ubistvo trebalo izvesti pred lice pravde i da je za osudu to što "još niko nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitići ili bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i što nijedan pojedinac nije optužen za te užasne zločine".
"Za Vladu Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, trebalo bi da bude jedan od prioriteta da što pre istraže i krivično gone aktuelne i bivše zvaničnike za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt", navodi se u usvojenoj rezoluciji.
U rezoluciji se poručuje da bi SAD trebalo da izdvoje dovoljno sredstava za pomoć i praćenje napora vlade Srbije u istrazi i krivičnom gonjenju odgovornih, kao i da bi napredak u rešavanju ubistva braće Bitići trebalo da ostane jedan od značajnih faktora koji bi odlučivali dalji razvoj odnosa SAD i Srbije.
Kako se navodi u saopštenju advokata koji zastupa porodicu Bitići, usvajanju rezolucije prisustvovali su i članovi porodice i njihovi zastupnici.
"Dok se Goran Radosavljević i drugi odgovorni za ubistvo moje braće ne privedu pravdi, nećemo stati i nećemo biti ignorisani", rekao je brat ubijene braće, Ilir.
Ili, Agron i Mehmet Bitići uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.
Glas Amerike navodi da su četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu, nedaleko od nastavnog centra za obuku antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije.
Za njihovo ubistvo nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo zbog optužbi za protivpravno lišenje slobode braće Bitići pravosnažno su oslobođeni 2013. godine.
U kontekstu ubistva braće Bitići pominjalo se i ime tadašnjeg pukovnika specijalnih snaga policije Srbije Gorana Radosavljevića Gurija, dodaje Glas Amerike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Opomena iz Amerike: Uradite nešto sa slučajem "Bitići"

Izvor: B92, 29.Jun.2018, 08:16

Vašington -- Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD usvojio rezoluciju o ubistvu braće Bitići u Srbiji 1999, kojom pozivaju na privođenje pravdi odgovornih...U toj rezoluciji se takođe navodi da bi napredak u rešavanju tog slučaja trebalo da bude jedan od faktora za dalji razvoj odnosa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.