SAD treći put blokira zajedničku izjavu Saveta bezbednosti; Peking: Amerika da doprinese okončanju konflikta u Gazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021, 08:28

SAD treći put blokira zajedničku izjavu Saveta bezbednosti; Peking: Amerika da doprinese okončanju konflikta u Gazi

SAD su u nedelju treći put blokirale zajedničku izjavu Saveta bezbednosti UN u kojoj se poziva na trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa, rekla su dvojica upućenih diplomata za Tajms of Izrael.

Izjavu su predložili Norveška, Tunis i Kina nakon jučerašnjeg vanrednog zasedanja SB UN posvećenog eskalaciji sukoba u Izraelu i Pojasu Gazi, a u njoj se obe strane pozvali na trenutni prekid sukoba i deeskalaciju napetosti, prenela je agencija TAS S.

Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SAD nisu komentarisali izjavu, a članice SB UN imaju vremena da do danas u podne razmotre izjavu, navodi Tajms of Izrael.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je juče na sednici Saveta bezbednosti hitno okončanje sukoba između Izraela i Palestinaca iz pojasa Gaze.

SAD su na sednici Saveta bezbednosti UN stavile do znanja Izraelu, Palestincima i ostalim zainteresovanim stranama da su spremne da ponude podršku "ako suprotstavljene strane žele prekid vatre", kako bi se zaustavilo i okončalo nasilje u Gazi.

Blinken razgovarao sa katarskim, egipatskim i saudijskim kolegama

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je o sukobima u Izraelu, Zapadnoj obali i Gazi u telefonskim razgovorima sa katarskim, egipatskim i saudijskim ministrom spoljnih poslova, saopštio je danas Stejt department.

Blinken i katarski šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani razgovarali su o naporima da se uspostavi mir u Izraelu i na Zapadnoj obali i u Gazi u svetlu tragičnog gubitka civilnog života, naveo je Stejt department, prenosi Rojters.

Al-Tani je naglasio potrebu hitne akcije međunarodne zajednice da se zaustave ponovljeni brutalni izraelski napadi na civile u Gazi i džamiju Al-Aksa, dodaje se u saopštenju.

Tokom razgovora sa egipatskim šefom diplomatije Samehom Šukrijem, Blinken je ponovio svoj poziv svim stranama da smanje tenzije i zaustave nasilje koje je odnelo živote izraelskih i palestinskih civila, uključujući i decu, naveo je Stejt department.

Saudijska državna novinska agencija SPA javila je da je Blinken, takođe, razgovarao telefonom sa saudijskim ministrom spoljnih poslova princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom o najnovijim događajima "u Palestini i u regionu".

Stejt department je naveo da su dvojica zvaničnika razgovarali o tekućim naporima za smirivanje tenzija u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi i obustavljanju sukoba.

Peking: SAD da doprinesu okončanju konflikta u Gazi

Kina je danas ponovo pozvala SAD da odigraju konstruktivnu ulogu i doprinesu okončanju konflikta u Gazi, i da prestanu da blokiraju da se iz UN uputi zahtev za prestanak krvoprolića.

Predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan izjavio je da je Kina, aktuelni predsedavajući Saveta bezbednosti UN, između ostalog apelovala da se proglasi obustava vatre i obezbedi dostavljanje humanitarne pomoći, ali je, kako naveo, opstrukcija "jedne zemlje" sprečila SB UN da samostalno i jednoglasno odlučuje, prenosi AP.

"Pozivamo SAD da preuzmu deo odgovornosti, zauzmu nepristrasan stav i podrže SB i tako odigraju svoju ulogu u smirivanju situacije i uspostavljanju poverenja za pronalaženje političkog rešenja", rekao je Džao Liđijan.

On je istakao da Kina snažno osuđuje primenu sile protiv civilnog stanovništva, da zahteva obustavu vazdušnih udara izraelskog ratnog vazduhoplovstva i poziva Izrael da bude suzdržan, da se pridržava važećih rezolucija UN.

Dodao je da Kina poziva Izrael i da prestane da uništava domove i proteruje Palestince, da ne širi svoj program naseljavanja Jevreja, da obustavi pretnje nasiljem i provokacije protiv muslimana i da poštuje istorijski status kvo o Jerusalimu kao svetom mestu hrišćana, muslimana i Jevreja. .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izraelski list: Vašington po treći put blokirao zajedničku izjavu Saveta bezbednosti u vezi krize u Gazi

Izvor: Blic, 17.Maj.2021

SAD su u nedelju treći put blokirale zajedničku izjavu Saveta bezbednosti UN u kojoj se poziva na trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa, rekla su dvojica upućenih diplomata za "Tajms ov Izrael".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.