SAD, strah od novog tornada

Izvor: RTS, 21.Maj.2013, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD, strah od novog tornada

Spasioci tragaju za preživelima u ruševinama, posle smrtonosnog tornada u Oklahomi u kome su poginule 24 osobe. Vlasti strahuju da sadašnji bilans nije konačan. Istovremeno, prognostičari najavljuju nove udare, a na meti tornada sada bi mogli da budu Teksas, Arkanzas, Luizijana i Oklahoma.

Dan nakon što je kroz Oklahomu protutnjao smrtonostni tornado, meteorolozi u SAD prognoziraju da bi snažan tornado mogao ponovo da pogodi tu državu, ali i delove Teksasa, Arkanzasa i Luizijane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Tornado širine tri kilometra, koji se kretao brzino 300 kilometara na čas, uništio je gotovo ceo američki gradić Mur u Oklahomi. U naletu tornada, poginule su najamanje 24 osobe, među kojima i devetoro dece, a oko 250 ljudi je povređeno.

Tornado je potpuno uništio oko hiljadu kuća, sravnio sa zemljom lokalnu bolnicu, ali i osnovnu školu u kojoj je u trenutku udara trajala nastava.

Na Fudžita skali, koja označava jačinu tornada, ovaj koji je pogodio Oklahomu se nalazi na broju četiri od mogućih pet.

Spasilačke ekipe i građani pretražuju ruševine nadajući se da će uspeti da nađu još preživelih, a vlasti kažu da sadašnji bilans broja žrtava nije konačan.

Predsednik SAD Barak Obama potpisao je odluku o proglašenju vanrednog stanja u Oklahomi, pri čemu je 250 pripadnika Nacionalne garde upućeno kao pomoć spasiocima.

Prognostičari upozoravaju da je sada najugroženije područje Dalasa u Teksasu, dok su Arkanzas i Luizijana u opasnosti zbog poplava.

"Moguće je još nekoliko tornada, posebno u severnom i centralnom delu Teksasa", rekao je Brin Ker iz Nacionalnog centra za vremensku prognozu.

Prema njenim rečima, iako opasnost i dalje preti, olujni talas koji bi mogao da se stvori neće biti jak kao jučerašnji.

Meteorologe, međutim, plaši opasnost da se ponovo stvori lokalni tornado, koji bi pogodio urbana i gusto naseljena mesta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Novi tornado preti Oklahomi

Izvor: B92, 21.Maj.2013

Vašington, Njujork -- Meteorolozi u SAD predviđaju da bi snažan tornado mogao da pogodi ponovo Oklahomu, kao i delove Teksasa, Arkanzasa i Luizijane...Kako prenosi televizija CBS, gradić Mor, u kojem su 24 osobe poginule u jučerašnjem smrtonosnom tornadu, sada je siguran, pošto nema najava da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.