SAD se povlače iz Uneska

Izvor: B92, 12.Okt.2017, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD se povlače iz Uneska

SAD donele su odluku da se povuku iz Uneska zbog "antiizraelskih stavova" tela, javlja AFP. Zvaničnici Uneska izrazili su žaljenje zbog ove odluke.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, o odluci SAD obaveštena je generalna direktorka Uneska Irina Bokova.

“Odluka nije lako doneta i izražava zabrinutost SAD zbog stanja u ovoj organizaciji, potrebe za temeljnom reformom i konstantnog antiizraelskog odnosa te organizacije“, navodi se u saopštenju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Kako prenosi AP, odluka je donesena zbog tenzija oko Palestine, tačnije zbog rezolucije koju je doneo Unesko, a koju Vašington vidi kao antiizraelsku.

Amerika će iz svetske organizacije za zaštitu istorijske i kulturne baštine istupiti 31. decembra, a ostaviće svoju misiju u svojstvu stalnog posmatrača kako bi

Kako je poručeno iz ovog tela Ujedinjene nacije, odluka SAD je "primljena sa žaljenjem".

"Ovaj potez vidimo kao gubitak za multikulturalnost i celu porodicu Ujedinjenih nacija", navela je Irina Bokova.

SAD su prestale da finansiraju telo čiji su osnivači još 2011. godine, nakon prijema Palestine u organizaciju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerika se povlače iz Uneska!

Izvor: Vesti-online.com, 12.Okt.2017

SAD donele su odluku da se povuku iz Uneska, javlja AFP. Zvaničnici Uneska izrazili su žaljenje zbog ove odluke...Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, o odluci SAD obaveštena je generalna direktorka Uneska Irina Bokova..."Odluka nije lako donesena i izražava zabrinutost SAD za stanje u...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.