SAD se oporavlja od nevremena

Izvor: RTS, 10.Feb.2013, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD se oporavlja od nevremena

Najmanje devet osoba poginulo u snežnoj oluji praćenoj vetrom orkanske snage, koja je u prethodna dva dana pogodila severoistok SAD i Kanadu. Više od pola miliona stanovnika još nema struje. Ukupno otkazano gotovo šest hiljada letova.

Amerika se oporavlja od snažnog nevremena koje je odnelo devet života. Bez struje je ostalo 650.000 domaćinstava, a saobraćaj je bio u kolapsu zbog visokih nanosa snega koji su u nekim krajevima prelazili jedan metar.

Među poginulima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je i jedan desetogodišnji dečak iz Bostona i sedamdesetčetvorogodišnji čovek koji je poginuo u Njujorku, pošto ga je pragazio automobil, čiji je vozač izgubio kontrolu nad vozilom.

U Hemdenu u Konektikatu su poginule četiri osobe, a u tom gradu visina snega iznosi 101 centimetar.

U Novoj Engleskoj velika količina snega pala je u petak i subotu, a brzina vetra dostizala je preko 130 kilometara na čas. U Goramu u Mejnu sneg je visok 83, u delovima Njujorka 76, a Bostonu 55 centimetara.

U Centralnom parku u Njujorku ima 29 centimetara snega, i približno toliko na aerodromu Lagvardija, gde je "izbegnuto najgore", kako je rekao gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Bez struje je ostalo više od 650.000 domaćinstava, od kojih više od 400.000 u Masačusetsu.

Juče je otkazano više od 2.000 letova, od kojih 1.400 za ili iz Njujorka ili Bostona.

Prema zvaničnim informacijama, rad aerodroma u Njujorku bi danas trebalo da se vrati u normalu.

Gradonačelnik Bostona Tomas Merino je juče posle podne povukao upozorenje od nevremena.

Guverner Masačusetsa Deval Patrik stavio je van snage zabranu vožnje automobilom, ali je apelovao na strpljenje, naglašavajući da je neophodno očisitti ogromne količine snega.

"Biće potrebno vreme, ali to je neophodan preduslov kako bi se popravili dalekovodi i kako bi struja ponovo bila uspostavljena", rekao je Patrik.

Ogromne količine snega pale su i u Kanadi, posebno u Novoj Škotskoj, Nju Bransviku i Ostrvu princa Edvarda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.