SAD se oglasile: Ovi navodi su smešni...

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 11:08

SAD se oglasile: Ovi navodi su smešni...

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler opisao je kao "smešne" navode da su SAD bile umešane u eksplozije u Iranu u kojima su poginule 84 osobe.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za teroristički napad u iranskom gradu Kermanu, koji je najgori u otprilike 45-godišnjoj istoriji Islamske Republike.

Eksplozije su potresle područje oko groblja gde je sahranjen general Kasim Sulejmani, koji je ubijen u američkom pokušaju atentata u Bagdadu pre četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

Eksplozije su odnele najmanje 84 života, a povređeno je još 211 ljudi. "SAD ne znaju ko stoji iza napada i prerano je da se ponudi nezavisno mišljenje o tome", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova.

Prema rečima portparola, ni današnje eksplozije u Iranu niti smrt zamenika lidera palestinskog pokreta Hamas Salih Arurija u Libanu u utorak suštinski ne menjaju američku poziciju o ukupnoj stabilnosti regiona.

"I dalje smo veoma zabrinuti zbog rizika da se rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas proširi na druge frontove, bilo na severu Izraela, na Zapadnoj obali ili van Izraela u drugim zemljama. Ali ne mogu da kažem da su naši strahovi veći posle današnjih događaja", rekao je Miler.

Iranska vlada i policija saopštili su da su i dalje na oprezu i obećali da će počinioce napada izvesti pred lice pravde.

Iran ima brojne neprijatelje koji bi mogli biti organizatori napada, uključujući grupe u egzilu, kao što je Modžahedin-e-Khalk, domaće terorističke grupe kao što je PJAK (iranski ogranak kurdske PKK) ili međunarodne terorističke aktere kao što je Islamska država ili Al-Kaida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta se zna o krvavom napadu u Iranu

Izvor: Deutsche Welle, 04.Jan.2024

Skoro stotinu mrtvih nakon dve eksplozije u Kermanu i glavno pitanje – ko je izvršio najgori teroristički napad u istoriji Islamske Republike? Neki sumnjaju na Izrael, drugi pak na Islamsku državu.

Nastavak na Deutsche Welle...

Savet bezbednosti UN osudio napad Islamske države u Iranu

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jan.2024

Savet bezbednosti UN je danas osudio "kukavički teroristički napad" u Iranu gde su u sredu poginule 84 osobe i ranjene 284, a Islamska država je saopštila da ga je ona izvela.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.