SAD razmatraju uvođenje sankcija Putinu

Izvor: B92, 01.Jul.2020, 23:13

SAD razmatraju uvođenje sankcija Putinu

Američki senator Bob Menendez podneo je Senatu SAD predlog dopuna zakona o odbrambenom budžetu SAD.

Ta dopuna predviđa sankcije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskih vlasti zbog navodne „zavere“ sa talibanima.

U predlogu američkog senatora navodi se da sankcije treba da se uvedu ukoliko direktor nacionalne obaveštajne službe SAD potvrdi da su ruske vlasti nudile nagrade talibanima za napade na američke vojnike u Avganistanu. Ističe se da bi sankcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo da se uvedu najkasnije 15 dana nakon dobijanja takve informacije.

Sankcije su uobičajene – zamrzavanje imovine i zabrana ulaska u SAD, kao i zabrana saradnje sa ruskim odbrambenim i obaveštajnim sektorom (protiv kojih su odavno uvedene različite američke sankcije).

Menendez je posebno naglasio da bi „sankcije trebalo uvesti protiv Putina i „glavne obaveštajne uprave“ – Ministarstva odbrane Rusije, koju u SAD smatraju odgovornim za brojne zločine, uključujući mešanje u predsedničke izbore u SAD i trovanje Skripalja“.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da su događaji u SAD, uključujući unošenje nacrta zakona o sankcijama protiv ruskog predsednika u američki Senat – teško objašnjivi procesi, prenosi Sputnjik.

"U Vašingtonu se trenutno dešava mnogo teško objašnjivih stvari“, rekao je on.

Prethodno je Pentagon objavio izveštaj o bezbednosti u Avganistanu u kome se navodi da je Rusija politički podržavala avganistanski radikalni pokret „Taliban“, dok državni sekretar SAD Majk Pompeo tvrdi da Moskva deset godina prodaje streljačko oružje talibanima.

Ranije je list "Njujork tajms“ objavio da je izvesna jedinica ruske vojno-obaveštajne službe, navodno, podsticala talibane da napadaju međunarodnu koaliciju u Avganistanu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je navode američkog lista lažnim vestima, a tvrdnje američkog lista opovrgli su i talibani. Američki predsednik Donald Tramp i Pentagon saopštili su da nemaju informacije o tvrdnjama koje iznose mediji. Tramp je izjavio da je priča o navodnoj zaveri Rusije i talibana izmišljena kako bi se njemu nanela šteta na predstojećim izborima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.