SAD pružaju podršku nastojanjima Turske za pridruživanje EU, dok Francuska stvara prepreke

Izvor: Southeast European Times, 13.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pružaju podršku nastojanjima Turske za pridruživanje EU, dok Francuska stvara prepreke

Podrška SAD integraciji Turske u EU dolazi u trenutku sve većih bojazni da bi tekuća kriza u Turskoj i nastojanja Francuske da blokira njeno članstvo u EU mogli da osujete nade Ankare.

13/06/2008

Ajhan Šimšek za Southeast European Times -- 13/06/08

Predsednik SAD Džordž V. Buš pozvao je evropske saveznike u utorak (10. jun) da podrže strateški važnu orijentaciju Turske ka EU. "Čvrsto verujemo da bi Turska trebalo da bude član EU i uvažavamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << turske demokratske reforme i reforme slobodnog tržišta, kao i rad na realizaciji njenih aspiracija vezanih za EU", rekao je Buš posle samita SAD-EU u Sloveniji.

Buš je to izjavio u trenutku kada se Francuska, dokazani skeptik u pogledu težnji Turske za pridruživanje EU, priprema da preuzme šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU 1. jula.

Čak i ako se primedbe Francuske ostave po strani, trenutna politička kriza u Turskoj, gde se vladajuća Partija pravde i razvoja koja vuče korene od Islama, suočava sa mogućim zatvaranjem zbog navodnog podrivanja sekularizma, mogla bi da naškodi procesu pridruživanja zemlje EU. Komesar za proširenje EU Oli Ren ukazao je na moguću obustavu pregovora o pridruživanju, ako Turska ne poštuje demokratske principe.

"Protivnici članstva Turske verovatno će iskoristiti zatvaranje turske popularne vladajuće stranke kao dodatni argument za usmeravanje Turske ka specijalnim odnosima sa EU", napisao je dr. Jan Leser iz Nemačkog Maršalovog fonda.

"Pregovore bi, jednom kada se obustave, moglo biti vrlo teško ponovo pokrenuti". Turska podrška procesu i poverenje u EU nastavljaju da opadaju. Oko 75 odsto Turaka podržavalo je proces učlanjenja u EU 2004. godine. Ta cifra je pala na 49 procenata u poslednjem istraživanju Evrobarometar.

Kontroverzni korak francuskih političara mogao bi dodatno da potkopa kredibilitet proevropskih snaga u Turskoj. Krajem prošlog meseca francuska Nacionalna skupština odobrila je zakon kojim je propisan referendum za prihvatanje mogućeg članstva Turske u budućnosti.

Pariz je u januaru ukinuo odredbu o obaveznom referendumu o proširenju EU, ostavljajući odluku o tome kako ratifikovati članstvo zemlje u Uniji francuskom predsedniku Nikolasu Sarkoziju.

Međutim, francuska Nacionalna skupština dodala je u paket ustavnih reformi frazu prema kojoj bi referemdum i dalje trebalo da bude obavezan za prihvatanje novih zemalja sa ukupnim brojem stanovnika većim od 5 odsto od ukupne veličine EU.

Posmatrači smatraju da je formulacija promišljeno usmerena na članstvo Turske u EU. Francuski državni sekretar za evropske poslove Žan Pjer Žuje kritikovao je taj korak kao "uvredu" Turske.

Odbor francuskog senata za spoljne poslove i odbranu takođe je kritikovao taj potez i u četvrtak odbacio amandman.

Turska već dugo poziva Francusku da ne blokira njene razgovore o pridruživanju EU, koje naziva ključnim pokretačem značajnih reformi i nacionalne transformacije. Zvaničnici EU takođe naglašavaju da do članstva Turske neće doći uskoro i da proces nije automatski. Turska može da uđe u EU samo ako ispuni sve uslove i pridržava se evropskih principa i zakona.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.