SAD protiv kandidature Palestine za prijem u UN kao države nečlanice

Izvor: Blic, 11.Sep.2012, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD protiv kandidature Palestine za prijem u UN kao države nečlanice

SAD su se usprotivile kandidaturi Palestine za prijem u UN kao države nečlanice, što palestinski predsednik Mahmud Abas planira da zatraži krajem ovog meseca na zasedanju Generalne skupštine svetske organizacije. Mahmud Abas, palestinski predsednik

"I dalje ćemo to jasno govoriti: mislimo da su direktni pregovori (sa Izraelom) jedini realan put da Palestinci dobiju državu", kazala je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland i dodala da je Vašington "u kontaktu s predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Abasom".

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori prekinuti su u septembru 2010, a međunarodna zajednica za sada bezuspešno vrši pritisak na dve strane da se vrate za pregovarački sto.

"Intenzivno radimo, kroz Kvartet za Bliski istok (UN, SAD, EU, Rusija) i direktno sa Izraelcima i Palestincima, kako bismo ih podstakli da se vrate za (pregovarački) sto", kazala je Viktorija Nuland.

"Sve što možemo da uradimo jeste da podstičemo. Ne možemo da ih primoramo. Na njima je da odluče da sklope mir", dodala je.

Abas je u subotu najavio da će preduzeti korake za prijem Palestine u UN kao države nečlanice UN 27. septembra, u govoru koji će održati pred Generalnom skupštinom UN.

"Ići ćemo u Generalnu skupštinu UN 27. septembra i tražiti prijem Palestine" kao države nečlanice, kazao je Abas.

Kako bi bila usvojena, za rezoluciju u Generalnoj skupštini mora da glasa više od polovine od 194 države članice UN.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.