SAD priznale da je Kosmet deo Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2010, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD priznale da je Kosmet deo Srbije

Američko tužilaštvo zatražilo je od međunarodnog suda u Kosovskoj Mitrovici da osumnjičenog teroristu Bajrama Aslanija izruči sudu u Severnoj Karolini, pozivajući se na ugovor o ekstradiciji koji su SAD 21. oktobra 1901. godine potpisale sa Kraljevinom Srbijom, pišu beogradski mediji.

’’Press’’ navodi da je na taj način, faktički, Amerika prvi put posle NATO agresije 1999. godine u jednom zvaničnom dokumentu posredno priznala da je Kosmet, ipak, deo države Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
SAD su februara 2008, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, prve priznale Kosovo i Metohiju, ali sa samozvanim vlastima u Prištini nikada nisu potpisale ugovor o ekstradiciji.

Zbog toga je američko tužilaštvo moralo da se pozove na ekstradicioni ugovor sa Srbijom, piše beogradski list.

Ipak, sudije Euleksa odbacile su ovaj zahtev SAD, navodeći da se u ugovoru sa Kraljevinom Srbijom iz 1901. nigde ne spominje krivično delo terorizma za koje je optužen Bajram Aslani.

Tužilaštvo u Severnoj Karolini tereti Bajrama Aslanija da je umešan u planiranje i finansiranje terorističkih napada. Aslani, poznat i kao Ebu Hatab, optužen je da je sa nekoliko saučesnika iz SAD organizovao terorističke udare na ''zapadne ciljeve". Ipak, i pored ovih teških optužbi, sud u Kosovskoj Mitrovici pustio ga je na slobodu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.