SAD pritiskaju Kinu oko sankcija Severnoj Koreji

Izvor: B92, 03.Avg.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pritiskaju Kinu oko sankcija Severnoj Koreji

SAD vrše pritisak na Kinu da bi se ubrzalo usvajanje novih sankcija UN prema Severnoj Koreji nakon što je ta zemlja izvela nova lansiranja balističkih raketa.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli sa kineskim kolegom Liu Đejijem razgovara o rezoluciji o novim sankcijama od prvog severnokorejskog testiranja interkontinentalne rakete (ICBM) 4. jula.

Kina, glavni saveznik Severne Koreje, još nije pristala na nove kaznene mere protiv Pjongjanga. Novi raketni test, izveden >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u petak, prikazao je raketu koja je teoretski u stanju da pogodi Los Andjeles ili Čikago, i pokrenuo nova pitanja o odgovoru Saveta bezbednosti UN.

"U narednim danima ćemo znati imamo li rezoluciju", rekao je juče ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja. Rusija smatra da nove sankcije neće doprineti rešenju krize oko severnokorejskog raketnog i nuklearnog programa. Moskva je podržala kineski poziv na direktne razgovore Vašingtona i Pjongjanga.

Nebenzja je upitao da li je cilj novih sankcija da se "uguši stanovništvo Severne Koreje ili da se pomogne eliminaciji nuklearnog programa te zemlje". Japanski ambasador Koro Bešo je u utorak podržao nove sankcije i izrazio nadu da će one biti usvojene "ovih dana".

Niki Hejli je u nedelju izjavila da je "vreme za razgovore prošlo" i da "Kina mora da odluči" hoće li ili neće prihvatiti nove sankcije. Ona je dodala da je slaba rezolucija "gora od nikakve" jer bi to poslalo poruku severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da velike sile nisu sposobne da uzvrate.

Vašington smatra da Peking mora da preduzme mere protiv Pjongjanga, a jedan američki zvaničnik je juče rekao da SAD žele "brze rezultate".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.