SAD poslala dodatne avione lovce u Persijski zaliv

Izvor: B92, 28.Jun.2019, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD poslala dodatne avione lovce u Persijski zaliv

Dvanaest F22 stelt aviona lovaca je poslato u Persijski zaliv i stacionirano u Kataru da bi pojačalo američko vojno prisustvo.

To je ujedno i odgovor na ono što je ocenjeno kao iranska pretnja američkim snagama u regionu, saopštila centralna komanda armije SAD u petak.

Avioni F-22 raptor stigli su u četvrtak u avio bazu al-Udeid da "brane američke snage i interese", kaže se u saopštenju uz publikovane fotografije i dodaje da su F-22 po prvi put poslati u ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bazu koja je centar avio operacija SAD na Srednjem istoku.

F-22, koji nosi rakete vazduh-vazduh, ali može raketama da napadne i ciljeve na zemlji, ranije su bili rasporedjeni u avio bazi al-Dahra u Ujedinjenim arapskim emiratima, odakle su prošle godine korišćeni za vazdušnu podršku savezničkim smagama SAD u borbama u Siriji.

U isti region upućena su ranije četiri B-52 strateška bombardera, nosač aviona Abraham Linkoln, dodatni odbrambeni sistemi Patriot za avio i raketnu odbranu kao i avioni za osmatranje i špijuniranje da bi se pojačala mogućnost kontrole potencijalne iranske pretnje borodvima koji plove u regionu Zaliva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojska SAD rasporedila dodatne avione lovce u Zalivu

Izvor: RTS, 29.Jun.2019, 08:07

Američka vojska saopštila je da je rasporedila dvanaest F-22 stelt aviona lovaca u Persijskom zalivu, u Kataru. . Ovi avioni su deo jačanja vojnog prisustva koje je tražila Američka centralna komanda u maju kao odgovor...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.