SAD oslobodile sedmoricu Iranaca

Izvor: B92, 18.Jan.2016, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD oslobodile sedmoricu Iranaca

SAD su oslobodile sedmoricu Iranaca u okviru dogovora o razmeni zarobljenika sa Iranom, koji je oslobodio četvoro američkih zarobljenika.

Njih sedmorica su optuženi ili osuđeni za kršenje američkih sankcija.

Kako je prenela agencija AP, šestorica imaju i američko i iransko državljanstvo, a najmanje dvojica planiraju da ostanu u SAD.

Prethodno su trojica od četvorice američkih državljana koje je oslobodio Iran doputovala u Nemačku, gde će otići >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u jednu američku vojnu bazu.

Među njima su dopisnik "Vašington posta" Džejson Rezajan, bivši američki marinac Amir Hekmat, sveštenik Saed Abedini i Nosratola Kosravi.

Iranska državan televizija objavila je juče da je vlada oslobodila četvoro zatvorenika sa dvostrukim državljanstvom, dok agencija IRNA javlja da je reč o državljanima Irana i SAD.

"U skladu sa nalogom Vrhovnog veća za nacionalnu bezbednost i u skladu sa nacionalnim interesima, četvoro Iranaca sa dvojnim državljastvom je oslobođeno", izjavio je javni tužilac Abas Džafari Dovlatabadi.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pohvalio je razmenu iranskih i američkih zatvorenika kao potez u pravcu poboljšanja odnosa, preneo je Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.