SAD organizovale sastanak nuklearnih sila u Kairu

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 22:51

SAD organizovale sastanak nuklearnih sila u Kairu

SAD su ovog meseca sazvale sastanak na kome su učestvovali stručnjaci iz Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije.

Oni su razgovarali o nuklearnom naoružanju, uključujući smanjenje povezanog strateškog rizika, saopšteno je danas iz američkog Stejt departmenta.

U saopštenju se dodaje da je Vašington bio domaćin sastanka od 13. do 14. juna u Kairu, na kome su učestvovali predstavnici pet država koje poseduju nuklearno naoružanje, opisujući sastanak kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ''stalnu razmenu u kontekstu Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT)''.

Dodaje se da su ti eksperti iz resornih ministarstava spoljnih poslova o odbrane zemalja, i da je razgovor vođen na temu ''strateškog smanjenja rizika, kao i o nuklearnim doktrinama i politici".

NPT, koji je stupio na snagu 1970. godine, ima za cilj da zaustavi širenje sposobnosti zemalja da prave nuklearno oružje i garantuje pravo članicama da razvijaju nuklearnu energiju za mirovna sredstva.

Sporazum je omogućio da te države, inače stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da zadrže svoje nuklearne arsenale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.