SAD optužuju Iran da uništava postrojenje

Izvor: Blic, 13.Sep.2012, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD optužuju Iran da uništava postrojenje

Američki izaslani Robert Vud optužio je Iran da "sistematski uništava" postrojenje u vojnom objektu u Parčinu, koje inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) planiraju da posete kako bi utvrdili da li se tamo vrše istraživanja u vezi sa oružjem.

- Iran preduzima mere koje su izgleda dosledno usmerene na uklananje dokaza o ranijim aktivnostima u Parčinu - rekao je Vuds bordu IAEA, koju čine 35 zemlje.

Prema njegovim rečima, "uznemirujuće je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što Iran otvoreno pokušava da osujeti IAEA u sprovođenju njenog mandata time što sistematski uništava postojenje za koje je Agencija odlučila da treba da ga ispita.

Zapad strahuje da iranski nuklerani program ima za cilj proizvodnju oružja, dok Teheran tvrdi da je svrha programa isključivo mirnodopska.

Predstavnici SAD, Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Nemačke dogovorili su se juče o nacrtu izjave o nuklearnom programu Irana, na sednici borda direktora IAEA u Beču.

Povezane vesti: Preživeli iz Hirošime u Jerusalimu protiv atomskog oružja Ban Ki-mun: Iran da dokaže da je atomski program miroljubiv Hamnei: Stremljenje nuklearnom oružju neoprostiv greh IAEA: Iran udvostručio nuklearne proizvodne kapacitete SAD: Sankcije za banke iz Kine i Iraka koje pomažu Iranu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.