SAD nisu ništa učinile da reše sukob Izraela i Palestine

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 23:24

"SAD nisu ništa učinile da reše sukob Izraela i Palestine"

SAD nikada nisu učinile zaista delotvorne pokušaje da reše palestinsko-izraelski sukob, ograničavajući se samo na nove tranše gotovine i isporuke oružja Izraelu

To je za RIA Novosti saopštio bivši analitičar CIA Filip Džiraldi.

"Vašington nije pokazao sposobnost da se nosi ni sa malom krizom, kako u Kongresu tako i u Beloj kući. Kao odgovor na ovaj problem, izdvaja se sve više novca i oružja, a pretpostavljam da će se sada Republikanska partija uključiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovaj proces jer se radi o Izraelu", rekao je Džiraldi.

Ujutro 7. oktobra Izrael je bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Pored toga, borci Hamasa su, nakon masovnih raketnih napada, prodrli u granična područja na jugu Izraela.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas najavilo je operaciju "Potop Al-Aksa“ protiv Izraela. Izraelske odbrambene snage najavile su pokretanje operacije Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, u obraćanju naciji, rekao da je zemlja u ratnom stanju i rekao da je naredio široku mobilizaciju rezervista. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Broj poginulih u Izraelu kao rezultat eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba premašio je 800, javio je u ponedeljak izraelski državni radio Kan. Prema poslednjim podacima palestinskog ministarstva zdravlja, broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze premašio je 560.

Brigade Al-Kasam (vojno krilo Hamasa) saopštile su da su zarobile desetine izraelskih vojnika i oficira. Član Politbiroa Hamasa Musa Abu Marzuk je kasnije rekao da je više od 100 izraelskih državljana, uključujući visoke vojne zvaničnike, zarobljeno i zadržano u Pojasu Gaze.

Rusija poziva Izrael i Palestinu da prekinu vatru i vrate se za pregovarački sto, izjavio je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i sukoba u regionu. Odluka UN sa aktivnom ulogom SSSR-a 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska. Izrael, iako je proglasio sporazum sa principom dve države, nije u potpunosti oslobodio palestinske teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.