SAD nastavlja tehnološki rat: Kina više neće imati pristup cloud računarstvu

Izvor: Piplmetar.rs, 09.Jul.2023, 12:01

SAD nastavlja tehnološki rat: Kina više neće imati pristup cloud računarstvu

Kineski pristup cloud računarstvu uskoro bi mogao da bude ograničen jer bi američke kompanije kao što je Microsoft, prvo morale da traže dozvolu američke vlade pre nego što svoje usluge pruže kineskim kupcima, piše Reuters. Na taj način SAD nastavlja tehnološki rat protiv Kine koji je započela uvođenjem sankcija u industriji čipova.
Kompanije koje pružaju usluge računarstva u oblaku (cloud) Microsoft i Amazon, kao ni američko Ministarstvo trgovine nisu za Reuters komentarisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << vesti o najnovijim ograničenjima.
Nova američka mera protiv Kine, ukoliko bude usvojena, posebno će se odnositi na američke dobavljače cloud računarstva kada su u pitanju usluge koje se odnose na napredne čipove veštačke inteligencije. Kako pišu američki mediji, novo pravilo bi trebalo da dobije svoju primenu u narednim nedeljama.
Najnoviji potez SAD dolazi nakon što je Kina tokom ove nedelje kao kontrameru sankcijama objavila da uvodi ograničenja na izvoz elemenata potrebnih za proizvodnju čipova. Tako će elementi galijum i germanijum, kao i neka jedinjenja koja ih sadrže od 1. avgusta prolaziti kroz izvoznu kontrolu kineskih vlasti. Izvoznici će od vlasti prvo morati da traže posebnu dozvolu da bi mogli da ih iznesu iz zemlje. Kina ujedno ima 60 i 80 posto svetskih zaliha ova dva elementa, ključnih za proizvodnju silicijumskih čipova.

Shutterstock
Dakle, Sjedinjene Američke Države sada odgovaraju na kineski odgovor njihovim aktuelnim sankcijama prema Kini. Sankcije kojima su se inače pridružile i druge zemlje kao što su Japan i Holandija, podrazumevaju strože izvozne kontrole poluprovodnika i opreme za njihovu proizvodnju ka Kini. SAD je osim toga, ograničila i neke kineske kompanije, rivale američkih kompanija, da kupuju određene američke proizvode.
Dva su potencijalna smera u koje tržišni tehnološki rat na relaciji SAD – Kina može odvesti.
Jedan je da SAD uspeju u svojoj nameri da spreče kineski razvoj napredne proizvodnje čipova i uspostave potpunu svetsku kontrolu nad industrijom, a drugi je da će američki potez u stvari napraviti suprotan efekat. Tačnije, kako ukazuju analitičari, Kina će im možda samo još više parirati, jer će je sankcije podstaći da još više ulaže i samim tim razvije sopstvenu poluprovodničku industriju.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.