SAD i Saudijska Arabija osudile nastavak nasilja u Sudanu

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 23:54

SAD i Saudijska Arabija osudile nastavak nasilja u Sudanu

SAD i Saudijska Arabija snažno su večeras osudile nastavak nasilja u Sudanu, nakon što je istekao 24-časovan prekid vatre između sukobljenih snaga.

U zajedničkoj izjavi, Saudijska Arabija i SAD su saopštile da su sudanska vojska i Snage za brzo delovanje (RSF) uspele da drže pod kontrolom svoje trupe tokom prekida vatre, ali da su Vašington i Rijad "duboko razočarani što je odmah nastavljeno intenzivno nasilje", preneo je Rojters.

U glavnom gradu Kartumu danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su izbili žestoki sukobi, a stanovnici su govorili i o vazdušnim napadima ubrzo nakon završetka 24-časovnog prekida vatre između sudanske vojske i RSF.

Svedoci su rekli za Rojters da je rano jutros došlo do nekih od najžešćih borbi od početka sukoba 15. aprila.

Prekid vatre koji je počeo u subotu ujutru dogovoren je uz posredovanje Saudijske Arabije i SAD u Džedi, a tokom prethodnih dogovora o prekidu vatre često je kršeno primirje sa obe strane.

Sukob je izbio između jedinica lojalnih sudanskom vojnom lideru Abdelu Fatahu al-Burhanu i RSF koje predvodi Mohamed Hamdan Dagalo. Njihova borba za vlast je onemogućila prelazak na civilnu vlast i izazvala strah od dugog građanskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD i Saudijska Arabija osudile nastavak nasilja u Sudanu

Izvor: Blic, 12.Jun.2023, 00:35

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija snažno su večeras osudile nastavak nasilja u Sudanu, nakon što je istekao 24-časovan prekid vatre između sukobljenih snaga. U zajedničkoj izjavi su saopštili da su sudanska vojska i Snage za brzo delovanje (RSF) uspele da drže pod kontrolom svoje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.