SAD će sporije povlačiti vojsku iz Avganistana

Izvor: RTS, 21.Feb.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD će sporije povlačiti vojsku iz Avganistana

SAD razmatraju usporavanje povlačenja svoje vojske iz Avganistana, tako što će ove i naredne godine zadržati više vojnika, jer se nova avganistanska vlada pokazala kao pouzdaniji partner, izjavio je tokom posete Kabulu američki sekretar za odbranu Eš Karter.
Karter je rekao da administracija predsednika Baraka Obame razmatra protivterorističku misiju u Avganistanu, ne navodeći druge detalje, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je AP.

Nova vlada nacionalnog jedinstva, formirana u Kabulu prošle godine, nudi novu nadu za mnogo efikasnije partnerstvo u stabilizaciji te zemlje, istakao je Karter.
"To je velika promena", kazao je Karter, nešto "što samo pre par meseci nismo mogli da planiramo".
Misija snaga NATO u Avganistanu okočana je krajem prošle godine, a SAD su saopštile da će zadržati manji kontingent radi pružanja pomoći avganistanskoj vojsci.
U skladu sa avganistansko-američkim sporazumom, posle povlačenja glavnog dela snaga, oko 10.000 vojnika ostalo je u zemlji radi obuke i pomoći lokalnim snagama bezbednosti.
Njihov broj trebalo bi da se prepolovi do kraja ove godine, a potpuno povlačenje planirano je do kraja 2016. Karter nije izneo detalje promena koje Obama razmatra u vezi američkog vojnog prisustva, ali je naveo da one podrazumevaju usporavanje tempa povlačenja.
Avganistanski predsednik Ašraf Gani zahvalio je Obami na fleksibilnosti i spremnosti da razmotri "realnost na terenu".
Karterova današnja poseta Avganistanu, njegova je prva poseta inostranstvu, pošto je 17. februara preuzeo dužnost prvog čoveka Pentagona.
Misija snaga NATO-a u Avganistanu okočana je krajem prošle godine, a SAD su saopštile da će zadržati manji kontingent radi pružanja pomoći avganistanskoj vojsci.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.