SAD ŽURI DA NAORUŽA TAJVAN! Kina smišlja načine kako da zaštiti svoje interese

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2023, 07:26

SAD ŽURI DA NAORUŽA TAJVAN! Kina smišlja načine kako da zaštiti svoje interese

Tenzije u vezi sa Tajvanom se sve više pojačavaju.

Peking šalje desetine lovaca, bombardera i drugih aviona, pa i dronova, na jug ostrva, a neke od tih letelica prelaze i kanal Baši koji razdvaja Tajvan od Filipina, prateći kineske ratne brodove.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici planiraju da ubrzaju isporuku oružja Tajvanu u narednim godinama, dok kineska vojska "pokazuje mišiće" oko tog ostrva, vežbajući operacije zajedničkih snaga na moru u trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dok se Tajpej sprema za godiošnje ratne igre tokom kojih će simulirati razbijanje kineskih blokada.

Kina je, prema informacijama ministarstva odbrane Tajvana, poslala desetine lovaca, bombardera i drugih aviona, pa i dronova, na jug ostrva, a neke od tih letelica prelaze i kanal Baši koji razdvaja Tajvan od Filipina, prateći kineske ratne brodove.

Neki od aviona prešli su srednju liniju Tajvanskog moreuza, koja je nezvanična tampon zona koji razdvaja dve strane, i približili se na 24 nautičke milje od obala Tajvana.

Čie Čung, vojni istraživač Tajvanske fondacije za nacionalnu politiku, rekao je za Rojters da je vežbanje misija na daljinu važno za Kinu jer bi one bile "glavni borbeni način" u svakom sukobu.

"Kina smatra probijanje prvog lanca ostrva važnim taktičkim ciljem", rekao je on, misleći na ostrva koja se protežu od Japana preko Tajvana, Filipina i dalje do Bornea.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova, na pitanje o vežbama, reklo je da se kineski narod nikada neće pokolebati u rešenosti i odlučnosti da se sačuva teritorijalni integritet Kine.

Sjedinjene Države su inače najvažniji snabdevač Tajvana oružjem, iako je Peking više puta zahtevao da se obustavi prodaja američkog oružja ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

"Brzina kojom mi, odnosno Sjedinjene Države ili druge zemlje pomažemo Tajvanu u poboljšanju njihovih odbrambenih sposobnosti, trebalo bi da se poveća u godinama koje dolaze", rekao je general američke vojske Mark Mili.

Tajvanu je, kako kaže, potrebno oružje poput sistema protivvazdušne odbrane i onih koji mogu gađati brodove sa kopna.

"Mislim da je važno da se unaprede vojska Tajvana i njihove odbrambene sposobnosti unaprede", rekao je.

Tajvan od prošle godine prigovara zbog kašnjenja u isporuci američkog oružja, pošto su se tamošnji proizvođači fokusirali na snabdevanje Ukrajine.

Mili je rekao i da su odnosi između Sjedinjenih Država i Kine na "veoma niskom nivou" i da su nedavni diplomatski sastanci, uključujući i onaj između američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i visokog kineskog diplomate Vang Jia, važni za smanjenje šansi za eskalaciju.

Mili je rekao da Sjedinjene Države razmatraju da li treba da promene gde se nalaze neke američke snage u okviru Azijsko-pacifičkog regiona.

Većina američkih snaga u regionu nalazi se u severoistočnoj Aziji, uključujući 28.500 pripadnika vojske u Južnoj Koreji i 56.000 vojnika u Japanu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.