SAD: Vrhovni sud produžio pristup piluli za abortus do petka u ponoć

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2023, 07:13

SAD: Vrhovni sud produžio pristup piluli za abortus do petka u ponoć

Vrhovni sud SAD produžio je pristup pilulama za abortus mifepriston do petka u ponoć.

Ova odluka daje sudijama Vrhovnog suda više vremena da razmotre zahteve administracije predsednika Džozefa Bajdena i proizvođača pilula kompanije "Danco Laboratories" koji traže da se blokira odluka američkog okružnog suda u Teksasu kojom bi se, u velikoj meri, ograničio pristup mifepristonu, javlja Rojters.

Sudija Vrhovnog suda Semjuel Alito koji je doneo odluku, prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je blokirao presudu nižeg suda do srede.

Agencija navodi da konzervativci imaju većinu (6-3) u sudu koji je prošlog juna poništio presudu Ro protv Vejda iz 1973. godine kojom je abortus legalizovan na čitavoj teritoriji SAD.

Iz američke Agencije za hranu i lekove (FDA) u više navrata su naveli da je mifepriston bezbedan i efikasan, kao i da je to potvrđeno tokom decenija upotrebe leka od strane miliona Amerikanki.

Kako se navodi, negativni efekti mifepristona su veoma retki.

Sa druge strane, konzervativne grupe koje se protive abortusu traže od Vrhovnog suda da ograniči pristup pilulama i pozivaju sud da odbije zahtev predsednika i proizvođača da se ukine zabrana upotrebe tog leka koju je 7. aprila izdao sud u Amarilu, u Teksasu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vrhovni sud SAD produžio pristup piluli za abortus do petka u ponoć

Izvor: Blic, 20.Apr.2023

Vrhovni sud SAD produžio je pristup pilulama za abortus mifepriston do petka u ponoć.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.