SAD: Podrška proevropskim strankama

Izvor: B92, 13.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Podrška proevropskim strankama

Beograd -- SAD će na sve načine podržati proevropske stranke na predstojećim izborima, izjavio ambasador u Srbiji Kameron Manter.

"Verujemo da je narod u Srbiji posvećen evropskom putu i mi ćemo na sve načine podržati one stranke na izborima koje se zalažu za takvu politiku", rekao je Manter novinarima. On je, međutim, ukazao da će SAD, bez obzira ko pobedi na majskim izborima, "suditi o njima na osnovu onoga šta budu radili" i dodao da će SAD nastaviti ekonomski da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomažu Srbiji, kao i da će nastaviti sa investicijama.

Američki ambasador je ocenio da Vlada Srbije nije pala zbog neslaganja oko politike prema Kosovu već zbog "fundamentalnih razlika unutar same Vlade".

Mladenović: Ministarstvo da reaguje

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da bi bilo neophodno da Ministarstvo inostranih poslova Srbije pozove američkog ambasadora Kamerona Mantera da zvanično objasni šta znači izjava da će SAD na sve načine podržati pojedine stranke na predstojećim izborima u Srbiji.

"Ako jedan strani ambasador kaže da će njegova zemlja na sve načine podržati neke stranke na izborima to predstavlja najgrublje mešanje u unutrašnje stvari naše zemlje", ocenio je Mladenović.

Manter je dodao da su se sve stranke složile da se raspišu izbori, što je dobar način da se konsoliduju snage koje treba da vode zemlju napred tamo gde narod želi, a to je evropski put.

"Mi smo posvećeni tome da je budućnost ove zemlje u Evropi, uvek smo to bili i nadam se da ćemo uvek i biti. Mislim da su lideri ove zemlje takođe odgovorni, oni takođe donose odluke u ime svoje zemlje, i mi želimo da im u tome pomognemo", odgovori je Manter na pitanje novinara da li je njegova zemlja odgovorna zbog situacije u Srbiji jer je priznala nezavisnost Kosova.

On je ponovio da ne misli da su SAD priznavanjem nezavisnosti Kosova prekršile međunarodno pravo.

"Kosovo je donelo odluku da proglasi nezavisnost i SAD su donele odluku da tu nezavisnost priznaju. To je u skladu s međunarodnim pravom", dodao je Manter.

Ambasador SAD kazao je da ne zna ništa o bilo kakvim planovima da se poveća prisustvo NATO-a na Kosovu, ocenivši da je NATO prisutan pre svega kako bi zaštitio Srbe.

Vordsvort: Budućnost Srbije je u Evropi

Budućnost Srbije je u Evropi i mi se nadamo da će nova vlada koja bude formirana posle izbora imati jasnu orijentaciju ka evropskim integracijama, izjavio je danas u Beogradu britanski ambasador Stiven Vordsvort.

"Nadamo se da će stranke koje su snažno posvećene evropskim integracijama dobro proći jer je budućnost Srbije u velikoj meri vezana za Evropu. To je ono što se nadamo da će srpski narod i potvrditi", naglasio je britanski ambasador.

On je podvukao da je situacija posle priznavanja nezavisnosti Kosova "takva kakva je" i dodao da je interes Velike Britanije da učvrsti stabilnost u regionu i da je sada najvažnije ono što se događa ljudima.

"Mislim da je dobro što će biti održani izbori u Srbiji jer je situacija nestabilna u ovom trenutku, u svetlu svega što se ovde dešavalo", rekao je Vordsvort novinarima u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde je održana promocija jednog programa za jug Srbije.

Na pitanje da li će Veliki Britanija sarađivati i sa blokom nacionalno usmerenih partija, ukoliko pobede na izborima, Vordsvort je odgovorio da je na narodu Srbije da izabere svoje predstavnike.

"Vlade evropskih država i druge moraće da sačekaju rezultat izbora i da onda procene da li mogu da sarađuju s novom vladom. Nadam se da će vlada koja bude formirana imati jasnu orijentaciju ka evropskim integracijama, kako bismo mogli da sarađujemo. Ako srpski narod izabere takvu vladu, to će biti njegov izbor", istakao je ambasador Velike Britanije.

Prema njegovim rečima, Srbija ima administrativne i tehničke kapacitete da napreduje veoma brzo ka EU. On je izrazio nadu da će izbori u maju dovesti do pravih odluka "koje će omogućiti brži napredak".

On je kazao da je proces oko Kosova počeo "još 1999. godine i pre toga", da je zatim sledio neuspeli period pregovora u kojem nije postignuto kompromisno rešenje i da je sada važno gledati u budućnost.

"Ta budućnost je za Srbiju, nadam se, u Evropskoj uniji. To je ono što želimo da poručimo: ceo region biće sigurniji i bezbedniji kao deo Unije, to je naš cilj i to je ono čemu stremimo", naglasio je Vordsvort.

On je ocenio da je sada najvažnije da je situacija na Kosovu "uglavnom mirna" i dodao da je važno da tokom predstojeće kampanje ona i ostane mirna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Manter: Podrška proevropskim strankama na izborima

Izvor: Blic, 13.Mar.2008

SAD će na sve načine podržati proevropske stranke na predstojećim izborima i nastaviće da ekonomski pomažu Srbiju, izjavio je danas u Beogradu američki ambasador u Srbiji Kameron Manter....."Verujemo da je narod u Srbiji posvećen evropskom putu i mi ćemo na sve načine podržati one stranke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.