SAD: Optuženi priznao da je učestvovao u ubistvu predsednika Haitija

Izvor: B92, 25.Mar.2023, 00:49

SAD: Optuženi priznao da je učestvovao u ubistvu predsednika Haitija

Osumnjičeni Rodolf Žar priznao je danas pred američkim sudom da je učestvovao u ubistvu predsednika Haitija Žovenela Moisa u julu 2021. godine.

Presuda će mu biti izrečena 2. juna u Majamiju, a moguće je da će Žar dobiti doživotnu kaznu zatvora, prenosi Rojters.

Ministarstvo pravde SAD je ranije saopštilo da je Žar optužen da je pomogao oko nabavke oružja kojim su bivši kolumbijski vojnici ubili predsednika Haitija. Pomenuti vojnici su odseli u kući koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bila pod njegovom kontrolom, a Žar im je pomogao dok su se krili od vlasti Haitija.

Za ubistvo predsednika Moisa je pored Žara okrivljeno još deset ljudi.

Optuženi su, između ostalih, biznismeni koji su navodno nabavili vozila i vatreno oružje sa Floride, korišćeno prilikom ubistva.

Za samo ubistvo se terete bivši kolumbijski vojnici, koji su navodno likvidirali Moisa u njegovoj spavaćoj sobi u Port-O-Prensu.

Ubistvo predsednika Haitija je stvorilo politički vakuum i ojačalo kriminalne bande koji sada kontrolišu velike delove ove karipske zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.