SAD: Odobreno izručenje Azre Bašić

Izvor: B92, 29.Jul.2012, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Odobreno izručenje Azre Bašić

Savezni sud u Kentakiju doneo je odluku da ne postoje prepreke da BiH bude izručena Azra Bašić, osumnjičena za zločine nad zarobljenim Srbima u Derventi 1992.

Azra Bašić (52), koja je optužena za ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima tokom rata u BiH, mogla bi biti isporučena u BiH iz SAD, gde joj se sudi.

Kako pišu "Novosti", sudija američkog Saveznog suda Robert Vijer rekao je da postojeći sporazumi omogućavaju da Bašićeva bude vraćena u Evropu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tokom suđenja, u izjavama koje je dostavilo Tužilaštvo, 26 svedoka navodi činove torture u tri logora nedaleko od Dervente.

Očevici su identifikovali Bašićevu kao pripadnicu hrvatskih snaga i navode da je ona ubila najmanje jednog zatvorenika a ostale mučila primoravajući ih da piju ljudsku krv i benzin, da kleče na polomljenom staklu.

"U sudskim dokumentima navode se izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića, koji su potvrdili da je Bašićeva zaklala Blagoja Đuraša, kojeg su prethodno pretukli hrvatski policajci i vojnici. "Posle toga, Azra nas je vukla za kosu i terala da iz rane na Đuraševom vratu pijemo krv," rekao je Garić.

Konačnu odluku o tome da li će Bašićeva biti isporučena ima američki Stejt department.

Njen advokat je najavio da će tražiti reviziju slučaja i da očekuje da će vlasti odložiti ekstradiciju Bašićeve tokom tog procesa.

Sudija Vijer je zaključio da su zvaničnici BiH izneli dovoljno dokaza da se Bašićeva isporuči i suoči sa optužbama da je ubila jednu i mučila dve osobe.

Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stentonu na osnovu međunarodne poternice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi.

Istragu protiv Bašićeve vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civila na području Dervente od aprila do jula 1992. godine.

Prvi logor za Srbe na području Dervente, formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.