Izvor: B92, 22.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD NECE PODRZATI PRIPAJANJE PRESEVA KOSMETU"

Sef americke misije na Kosmetu Kristofer Del izjavio je da SAD nece podrzati pripajanje Presevske doline Kosmetu, kao ni proglasenje njene nezavisnosti, davanje autonomije ili nekakvog specijalnog statusa u okviru Srbije, prenosi SRNA. "Kriza u Presevskoj dolini se produbljuje i nas stav je da politicki dijalog treba hitno zapoceti. Jasno je da za situaciju u Presevskoj dolini ne postoji vojno resenje, jer albanska strana nema mogucnost da porazi Srbe, a ni Srbi ne mogu vojnom silom da slome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobunu" - rekao je Del u intervjuu za "Kosova lajv". Navodeci da je jedina mogucnost resenje problema na jugu Srbije pregovaracki sto, Del je istakao da je jugoslovenski plan za resenje krize dobra osnova za zapocinjanje pregovora.

Komentarisuci izjavu gradonacelnika Preseva Rize Halimija da nece da ucestvuje u pregovorima sa Srbima bez predstavnika tzv. OVPMB, Del je rekao da nije na njemu da odlucuje o tome ko ce sa albanske ili srpske strane ucestvovati u pregovorima. "To je tesko pitanje jer nijedna vlada nikad nije voljna da pregovara sa ljudima koji koriste oruzje kako bi se suprotstavili vlasti. S druge strane, da bi pregovori uspeli, moraju biti zastupljeni stavovi svih legitimnih predstavnika zajednice" - istakao je Del. Prema njegovim recima, "ljudi koji ucestvuju u organizovanom kriminalu na Kosmetu takodje ucestvuju u politickom nasilju". "Smatram da su ironicni protesti raznih politickih lidera i obicnih stanovnika koji su pitali kako se KFOR usudjuje da zatvori puteve i uskrati slobodu kretanja. Velikom delu stanovnistva vec 20 mjeseci uskracena je sloboda kretanja upravo zbog politickog nasilja" - istakao je Del.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.