SAD: Kosovo i Bosna pretnje po evropsku bezbednost

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Kosovo i Bosna pretnje po evropsku bezbednost

Balkan ponovo najveći izazov za bezbednost u Evropi. Najveći problemi nerešen politički status kosovskih Srba i nastavak međunacionalnih tenzija u Bosni i Hercegovini, navodi se u novom izveštaju združenih američkih obaveštajnih službi.

Američke obaveštajne službe, njih ukupno 16, objavile su novi izveštaj o bezbednosnim izazovima u svetu, u kome se navodi da će Balkan, još jednom, biti najveći problem stabilnosti u Evropi sa čitavim nizom nerešenih pitanja na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

"Događaji na Balkanu će ponovo predstavljati najozbiljniju pretnju stabilnosti u Evropi, uprkos pozitivnom razvojem situacije, uključujući mirno proglašenje nezavisnosti Kosova, izboru proevropskih lidera u Srbiji, i pozivu Hrvatskoj i Albaniji da se uključe u NATO", navodi se u izveštaju koji je senatskom komitetu za obaveštajna pitanja podneo šef združenih obaveštajnih službi SAD Denir Bler.

"Glavni bezbednosni izazovi proizilaze iz nerešenog statusa srpske manjine na Kosovu, posebno na severu Kosova, te daljeg nelagodnog međunacionalnog suživota u Bosni i Hercegovini", navodi se 46 strana dugom u izveštaju američkih obaveštajaca o bezbednosnim rizicima u svetu.

Združene amerričke obaveštajne službe su, takođe, navele da će "Priština u narednim godinama zavisiti od međunarodne pomoći kako bi obezbedila teritorijalni integritet Kosova, dok Beograd, istovremeno, podržava paralalne institucije tamošnjih Srba".

"Beograd koristi političke i pravne metode kako bi potkopao suverenitet Prištine i ograničio mandat Euleksa, čiji je zadatak da izgradi multietničku policiju, sudstvo i carine. To je ojačalo faktičku podelu Kosova na južni deo u kome većinu čine Albanci i sever gde su većinsko stanovništvo Srbi, što deluje frustrirajuće na Albance", navodi se u izveštaju.

"Srpski lideri promovišu evropsku budućnost i predsednik Tadić želi brz napredak ka članstvu u EU, ali nisu voljni da napuste stav Beograda o Kosovu kako bi taj cilj postigli", navodi se u izveštaju.

Obaveštajci su, takođe, ocenili da Beograd još uvek računa na podršku Moskve kada je u pitanju Kosovo, navodeći da je nedavno potpisan značajan energetski sporazum sa Rusijom, uključujući i prodaju većinskog paketa akcija u državnoj rafineriji.

"Budućnost Bosne kao višenacionalne države je i dalje u pitanju, iako u blikoj budućnosti nema naznaka izbijanja nasilja ili formalnog razlaza. Nacionalna pitanja i dalje dominiraju političkim procesima i natezanje tri glavne etničke grupe tokom poslednjih 18 meseci je usporio proces izgradnje centralne vlade sposobne da povede zemlju u EU i NATO", navodi se u izveštaju Denisa Blera.

"Pretnje secesije koje dolaze od lidera bosanskih Srba i poziva nekih bošnjačkih lidera na ukidanje srpskog entiteta podigli su međunacionalne tenzije na, možda, najviši nivo poslednjih godina", navodi se u delu izveštaja koji se odnosi na Balkan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.